Adunare publică în Oradea pentru modificarea Constituției - Sunt așteptați peste 10.000 de cetăţeni
Coaliția pentru Familie, susținută de toate Cultele Creștine din România, organizează sâmbătă, 25 martie, de la ora 16.00, o Adunare publică, în Piața Unirii din Oradea, pentru a cere modificarea articolului 48 din Constituția României, în sensul definirii familiei astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația şi instruirea copiilor.”
Reprezentanții Coaliției pentru Familie au susținut ieri, la Hotel Continental Forum, Oradea, o conferință de presă, prilejuită de evenimentul pe care îl organizează sâmbătă, 25 martie, de Buna Vestire. Din prezidiu au făcut parte oameni din diverse domenii de activitate: Alina Bonchiș, avocat; pr. prof. Radu Rus, directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei; Raluca Manciu, tânără mamă și antreprenor; Radu Matei Pavel, jurist al Comunităţii Penticostale Regionale Oradea; Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și președintă de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, și Gabriel Vișan, din partea Centrului Puls Oradea. Moderatorul evenimentului a fost Daniel Burtic, directorul Radio Vocea Evangheliei, coordonator al proiectului.
3 milioane de semnături
Coaliţia pentru Familie, care doreşte modificarea Constituţiei, astfel încât în legea fundamentală să scrie că familia se întemeiază pe căsătoria dintre „bărbat şi femeie”, a strâns la nivel naţional, semnături de peste 3 milioane de români, dintre care 100.000 bihoreni.
„Sub aspect juridic, până în momentul de faţă, această propunere legislativă întruneşte toate demersurile legale. După obținerea semnăturilor, s-a verificat valabilitatea acestora, ele putând constitui temeiul legal pentru organizarea Referendumului. Din păcate, nu s-a putut prinde trenul din decembrie anul trecut, cu alegerile parlamentare, dar sperăm să fie organizat în cel mai scurt timp”, a spus avocatul Alina Bonchiș, în cadrul conferinței de presă.
Poziția Bisericii…
Părintele profesor Radu Rus a vorbit la conferință despre poziția pe care o are Biserica față de inițiativa Coaliției pentru Familie privind necesitatea modificării art. 48, alineatul 1, din Constituție, pentru definirea căsătoriei ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie.
„Menirea esențială a Bisericii este de a păstra vie legătura omului cu Dumnezeu. Biserica slujește vieții și pentru că toți suntem chemați la existență de Dumnezeu, este logic, firesc și natural ca Biserica să sprijine familia, să susțină și să promoveze orice inițiativă venită în sprijinul familiei”, a spus părintele Radu Rus. El a menționat că Biserica s-a implicat în acest demers civic în primul rând prin voluntarii care au strâns cele peste 3 milioane de semnături, iar apoi, prin numărul de credincioși care au semnat pentru modificarea Constituţiei, manifestându-se în favoarea proiectului care ar interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex. „Ca Biserică, suntem implicați în acest demers civic nu numai prin numărul celor 80.000 de voluntari care au strâns semnăturile, dar și prin credincioșii care au semnat pentru confirmarea clară, explicită a ceea ce înseamnă familia, și anume legătura firească dintre un bărbat și o femeie”, a conchis părintele Radu Rus.
Din prezidiu a făcut parte și Raluca Manciu, tânără mamă și antreprenor, care a arătat în cuvântul său care sunt motivele pentru care susține acest proiect. „La ora actuală, articolul din Constituție pentru care noi luptăm lasă loc de interpretări și nu sunt cele mai fericite... Sunt anumite momente în educația unui copil când pune anumite întrebări legate de viață, iar noi, ca părinți, trebuie să-i educăm să crească frumos, să aibă încredere în ei și să poată alege ce este mai bine pentru ei. Eu, ca mamă, vreau să fie înlăturate acele neclarități, iar copiii mei să fie mândri de ceea ce le pot oferi: integritate și moralitate”, a spus Raluca Manciu.
În continuare, a luat cuvântul Radu Pavel, jurist de profesie, care a formulat câteva răspunsuri la întrebarea „De ce societatea civilă este implicată în demersul de modificare a Constituției?”, insistând asupra motivelor pentru care societatea civilă trebuie să se implice în acest proiect. „Toate cultele din ţară s-au implicat în procesul de strângere a semnăturilor pentru modificarea Constituţiei, dovedind că au un singur numitor comun: familia”, a mai spus Radu Pavel.
Între persoanele trecute de prima tinerețe care susțin acest demers civic se numără Miorița Săteanu. Ieri, la conferința de presă, domnia sa a vorbit în calitate de mamă, bunică și străbunică, dar și de președintă de onoare a Uniunii Femeilor Bihor. „Militez din tot sufletul pentru importanța valorilor familiei! Căsătoria este o taină, un dar al Bunului Dumnezeu, pentru menținerea izvorului vieții pe pământ”, a spus Miorița Săteanu. Domnia sa a făcut referire la proiectele pe care UFBO le-a desfășurat până în prezent, în parteneriat cu școlile din Oradea, pentru promovarea valorilor tradiționale ale familiei. De asemenea, a citit mesajul pe care îl va oferi tinerelor mămici de la Maternitate sâmbătă, cu prilejul Marșului pentru Viață. Marșul pentru Viață se va desfășura, simultan, în mai multe oraşe din România. Moto-ul comun al evenimentului este „Ajută mama și copilul. Ei depind de tine!”. La Oradea, printre inițiatorii acestui eveniment se numără părintele Mihai Vătămănelu, parohul Mănăstirii Franciscane Maica Domnului.
Primii la avort din Europa
Din prezidiu a făcut parte și Gabriel Vișan, directorul Centrului Puls Oradea, un Centru înființat în anul 2005 cu scopul promovării și susținerii vieții umane din prima zi a concepției.
„Date publicate în 2012 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene”, a spus, la conferința de presă, Gabriel Vișan, menționând că zeci de femei sunt consiliate la Centrul Puls în urma întreruperii sarcinii. La finalul conferinței de presă, Daniel Burtic a anunțat că, în perioada premergătoare alegerilor din decembrie 2016, Coaliția pentru Familie a încheiat protocoale de colaborare cu Partidul Social Democrat, cu Partidul Național Liberal și cu Alianța Liberalilor și Democraților din România, în vederea susținerii inițiativei legislative a cetățenilor de revizuire a art. 48 (1) din Constituția României. „Prin protocolul semnat, fiecare dintre cele trei partide se angajează să susțină adoptarea legii de revizuire și a legii privind organizarea și desfășurarea referendumului de revizuire, în așa fel încât să fie posibilă organizarea referendumului în luna aprilie 2017”, a mai spus Daniel Burtic.
Organizatorii se așteaptă la o participare de aproximativ 10.000 de oameni din Oradea, dar și din județ (Beiuș, Aleșd, Marghita etc.) la Adunarea Publică ce va avea loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 16.00, în Piața Unirii. La eveniment va fi prezentă și o fanfară, cu 150 de instrumentiști, dar și un cor, iar 1.400 de baloane vor fi lansate în aer la finalul evenimentului. La eveniment va participa și Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă. Adunarea publică din 25 martie va fi urmată de Marșul pentru viață pe traseul: Piața Unirii - Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului (unde va fi o oprire de 15 minute) - Centrul Civic - Calea Clujului - Maternitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.