Pentru siguranța cetățenilor, pe perioada minivacanței ocazionate de Sărbătoarea Rusaliilor, peste 200 de pompieri militari bihoreni vor fi la datorie 24 de ore din 24, fiind pregătiți să intervină în orice clipă, pentru salvarea și protecția vieților și bunurilor oamenilor, numărul forțelor și mijloacelor de intervenție fiind suplimentat în cazul producerii unor evenimente de amploare.

La urgențele medicale vor interveni, la nivel județean, cele 11 echipaje ale SMURD Bihor, din care 10 echipaje de pompieri militari paramedici din cadrul subunităților inspectoratului, cu 10 ambulanțe de tip B2 și două autospeciale pentru transport victime multiple, respectiv echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu două ambulanțe de terapie intensivă, din care una cu specific neonatologic și cu autospeciala medicului de urgenţă. În scopul preîntâmpinării situațiilor de urgență pe timpul acestei minivacanțe, când mulți dintre cetățeni se vor deplasa în zone turistice, personalul Inspecţiei de Prevenire a ISU BH a efectuat, în ultimele două săptămâni, controale la unități de turism și zonele de agrement amenajate de ocoalele silvice de stat și private din întreg județul. Pe timpul controalelor executate, inspectorii de prevenire au înlăturat cauzele potențial generatoare de situații de urgență și au verificat modul în care sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor, căile de acces și evacuare și dotarea cu mijloace de primă intervenție.

 

Recomandări pentru o minivacanță în siguranță

Având în vedere faptul că, în această minivacanță, unii dintre dumneavoastră veți alege să vă petreceți timpul liber în mijlocul naturii, pentru prevenirea unor evenimente nedorite, vă adresăm rugămintea să nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde, să nu aprindeți focul pe timp de vânt, să preparați hrana numai în locurile de popas amenajate, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului și să nu părăsiți focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă. În cazul în care optați să mergeți la scăldat, vă recomandăm să vă scăldați doar în locuri special amenajate pentru înot şi să respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului, să nu vă aventuraţi în apă când sunteţi seara târziu sau pe timp de noapte și să nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat mult timp la soare. În nicio situație, nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici. Chiar dacă știu înota, copiii sunt imprevizibili, iar echipamentele pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea copiii se vor scălda doar sub supravegherea atentă și permanentă a unui adult.

 

Sute de poliţişti în stradă

Peste 800 de poliţişti vor fi în stradă și vor avea ca prioritate prevenirea evenimentelor neplăcute și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor va mobiliza efective suplimentare,  poliţişti de la ordine publică, poliţie rutieră, arme, economic, investigaţii criminale, transporturi și de la alte structuri se vor afla în stradă și în proximitatea locurilor unde au loc manifestări publice specifice sărbătorii Rusaliilor. Pentru sărbători în siguranță, zilnic, peste 100 de patrule de siguranţă publică vor acţiona pe raza județului Bihor, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. Se va acorda o atenţie deosebită locurilor cu mare fluenţă de public, în care urmează a se desfăşura evenimente sau manifestări publice, activităţi culturale, religioase, sportive sau de agrement, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă. În această perioadă, vor fi prezente în teren patrule ale polițiștilor de ordine și siguranță publică, iar efectivele de poliție rutieră vor utiliza autospecialele dotate cu aparatură radar, în vederea prevenirii excesului de viteză. Polițiștii rutieri și de ordine publică vor acţiona pe întreaga reţea de drumuri din județul Bihor, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.