Primarii și secretarii generali din cele 101 unități administrativ teritoriale ale județului Bihor au fost instruiţi cu privire la obligațiile legale ce le revin în organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale de la finalul anului.

„Instituția Prefectului Județului Bihor, sub coordonarea Prefectului Marcel Dragoș, continuă pregătirile pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare care vor avea loc la finalul anului 2024. Scrutinele sunt organizate pentru 24 noiembrie și 8 decembrie 2024, când vor avea loc alegerile prezidențiale, respectiv pentru 1 decembrie 2024, când sunt programate alegerile parlamentare. În acest context s-au desfășurat sesiunile de instruire a primarilor și secretarilor generali din cele 101 unități administrativ teritoriale ale județului Bihor, fiind detaliate obligațiile legale ce le revin în organizarea scrutinelor electorale. Ședințele de lucru s-au desfășurat în regim de videoconferință, în colaborare cu Direcția Județeană Bihor a Autorității Electorale Permanente, având ca scop asigurarea unui proces electoral desfășurat în condiții optime”, menţionează Cancelaria prefectului.

Pe parcursul a două zile, aproximativ 200 de reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județul Bihor au fost instruiți cu privire la cadrul legislativ specific ultimelor scrutine programate în acest an, precum și remedierea deficiențelor constatate în cadrul proceselor electorale anterioare. Printre responsabilitățile majore discutate se numără: asigurarea fondurilor necesare pentru tipărirea listelor electorale permanente, asigurarea panourilor și stabilirea locațiilor de afișaj electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, informarea alegătorilor cu privire la delimitarea și sediile secțiilor de votare, dotarea acestora cu suport logistic necesar, inclusiv urne, urne mobile, cabine de vot, tușiere, tuș, ștampile și alte materiale indispensabile bunei desfășurări a procesului de votare, în funcție de numărul de alegători înscriși în listele electorale. Instituția Prefectului a emis, totodată, o serie de circulare tehnice care detaliază particularitățile de organizare a celor două tipuri de alegeri care se vor desfășura succesiv, aceste demersuri venind în sprijinul autorităților locale pentru a asigura respectarea tuturor prevederilor legale.

Prefectul Marcel Dragoș a precizat că o colaborare eficientă între instituțiile implicate în organizarea alegerilor este foarte importantă pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral: „Toate eforturile sunt orientate către crearea unui mediu sigur și organizat, în care cetățenii să își poată exercita dreptul de vot în condiții optime”.