Alegerile prezidențiale - Curtea Constituţională a anulat întregul proces electoral
Curtea Constituţională a decis azi, 6 decembrie, anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
"În temeiul art. 145 lit. f) din Constituţie, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României în anul 2024 şi a HG 1.061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024", se arată în decizia CCR, adoptată cu unanimitate de voturi.
Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero.
Guvernul va trebui să stabilească o nouă dată, iar întregul proces electoral va fi reluat, începând cu înscrierea şi validarea candidaturilor.
Judecătorii Curţii Constituţionale au luat decizia după ce s-au reunit de urgenţă azi, pentru consultări, în contextul în care la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidenţiale.
Cererile au invocat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, conform cărora campania candidatului pro-rus Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara ţării.
Reacții la cald
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a catalogat vineri drept "ilegală şi imorală" decizia CCR.
"Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democraţia. Dumnezeu, poporul român, adevărul şi legea vor prevala - şi îi vor găsi pe cei vinovaţi de distrugerea democraţiei noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbuşeşte economia, distrugeţi democraţia, duceţi ţara în anarhie. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul. Ar fi trebuit să respectăm dorinţa poporului român. Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal şi legitim, 9 milioane de cetăţeni români, atât din ţară, cât şi din diaspora, şi-au exprimat prin vot preferinţa pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voinţa lor! Preşedinţii nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democraţie", a precizat Lasconi, care a ajuns în turul doi al prezidenţialelor.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că decizia CCR privind anularea alegerilor prezidenţiale este singura soluţie corectă după desecretizarea documentelor din şedinţa CSAT, care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenţiei Rusiei.
"Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidenţiale este singura soluţie corectă după desecretizarea documentelor din şedinţa CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenţiei Rusiei. Alegerile prezidenţiale trebuie reluate", a scris Ciolacu pe Facebook.
El a adăugat că anchetele autorităţilor trebuie să arate cine sunt vinovaţii pentru tentativa de a influenţa masiv rezultatul scrutinului prezidenţial.
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu a afirmat, vineri, că este prea devreme pentru o reacţie la decizia CCR privind anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale şi că va trebui realizată o analiză.
"Este prea devreme pentru o reacţie. Reacţia va veni în urma unei analize. Nu comentăm decizia CCR", a declarat Ciucu.
"Am luat act de decizia Curţii Constituţionale, o decizie fără precedent, şi nu vreau să comentez mai mult legat de această decizie, dar aş vrea să fac câteva considerente. În primul rând, dacă vrem să recâştigăm încrederea oamenilor în instituţiile statului, atunci avem nevoie de transparenţă totală legată de acest 'dosar Georgescu' şi de ce au ajuns la această hotărâre. Deci, Preşedinţia, Procuratura, Serviciile de informaţii trebuie să vină cu mai multe informaţii, de această dată, şi aşa putem restabili încrederea în instituţiile statului, fiindcă aici e clar că au fost foarte multe probleme şi pentru aceste probleme cineva trebuie să răspundă. Cum nu s-a ştiut? Dacă s-a ştiut, cum am ajuns aici? De ce nu şi-au făcut treaba instituţiile statului? Fiindcă aici vorbim de foarte multe încălcări ale legii pe parcursul anilor şi nu numai pe parcursul celor patru săptămâni din campanie electorală. Deci, dacă cineva doreşte, şi eu cred că asta e prima chestiune importantă, recâştigarea încrederii în instituţiile statului, atunci ar trebui să vină cu aceste informaţii - şi aici nu mai pot să arunc totul sub preş şi să te faci că nu s-a întâmplat nimic", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor..
Liderul AUR: „O lovitură de stat”
George Simion a transmis că va susține „cauza suveranistă până la capăt”, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Liderul AUR a făcut și „un apel la calm” și le-a transmis susținătorilor să nu iasă în stradă, deși, inițial, a transmis că decizia CCR reprezintă „o lovitură de stat”. „RUȘINE!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”, a fost primul mesaj transmis de George Simion, printr-o postare pe Facebook.
CTP, după anularea alegerilor prezidențiale
„Deciziile CCR sunt inatacabile, ele se emit și se execută. Eu am spus și am scris că ar fi mai bine ca alegerile să fie decise la vot, duminică, de către cetățeni. Dacă s-a luat această hotărâre, ea înseamnă prelungirea stării de incertitudine în România. Vor rămâne în continuare investitorii în așteptare, nu vor ști dacă să mai investească sau nu aici. Nu știu cum vor evolua indicii bursieri, starea financiară a României… Probabil ne ducem după Revelion cu alegerile. Nu știu ce se va întâmpla”, a precizat Cristian Tudor Popescu pentru GSP.ro.
„Soluția CCR are o justificare. Pentru că atâta vreme cât s-a constatat că turul 1 a fost profund viciat de tot ce am văzut în datele făcute publice și mai ales de intervenția Rusiei, atunci acele rezultate nu pot fi luate de bune, mai ales nu pot fi baza pentru turul 2. Așa că, la urma urmei, o să mai votăm un tur. În loc să votăm duminică, o să mai votăm încă o dată turul 1, apoi turul 2”, a spus CTP.
„Cum să-l lași să mai candideze?”
„Asta e întrebarea din momentul prezent: repetarea votului cu Georgescu pe liste sau nu? Acest candidat nu are ce să mai caute pe liste, în mod normal. Atâta vreme cât ai anulat alegerile din pricina lui – o să văd motivarea, dar decizia nu poate fi din pricina altcuiva –, cum să-l lași să mai candideze? Acest om trebuie să răspundă în fața procurorilor, a Parchetului General, trebuie anchetat. Cum să-l lași să mai candideze? Bun, au hotărât să anuleze alegerile. E hotărârea Curții, nu o comentăm. Ca ea să nu fie urmată de măsuri împotriva celor care au condus la anularea alegerilor prin modul în care au viciat rezultatul, ar fi molozul minții!”, a adăugat CTP.
„Haos nu va fi în societate, haideți să nu mai folosim atât de ușor acest cuvânt. Sigur că imaginea României la nivel internațional poate fi afectată, dar acești indivizi – legionarii, gealații din jurul lui Călin Georgescu, cu cefe groase de le pleacă capul din gât –, dacă încearcă ceva, să stârnească incidente, manifestații de stradă, eventual sângeroase, pot fi reprimați cu ajutorul organelor abilitate”, a declarat CTP pentru sursa citată.
Motivarea CCR
Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale. Constată că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele, de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”.
Principalele constatări ale CCR:
- Libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie include dreptul de a fi corect informați înainte de a lua o decizie. Mai precis, libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie presupune dreptul de a obține informații corecte despre candidați și procesul electoral din toate sursele, inclusiv online, precum și protecția împotriva influenței nejustificate, prin acte/ fapte nelegale și disproporționate, asupra comportamentului de vot.
- Publicitatea politică se poate transforma uneori într-un „vector de dezinformare, în special atunci când […] nu își dezvăluie caracterul politic, provine de la sponsori din afara Uniunii sau face obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialului publicitar”
- Pe cale de consecință, trebuie exclusă ingerința unor entități statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.
- Caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media.
- Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004.
- În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor.
- Curtea reține că a fost afectată egalitatea de șanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuși dreptului de a fi ales. Neregularitățile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale și ceilalți candidați participanți în procesul electiv.
- Finanțarea legală și transparentă a campaniei electorale este un factor important în regularitatea procesului electoral, iar finanțarea activităților online trebuie, de asemenea, să fie transparentă. Platformele de socializare ar trebui să fie obligate să dezvăluie permanent datele privind publicitatea politică și sponsorii electorali
- În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale.
- Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei hotărâri, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.