Oraşul Aleşd şi comuna Vadu Crişului au sărbătorit în avans Ziua Naţională a României, prin ceremonii militare, la care au fost invitaţi prefectul Dumitru Ţiplea, alături de oficiali şi parlamentari liberali.

„Am onorat invitaţia primarilor de a participa la acest eveniment, Garnizoana a fost de acord şi apoi ne-am organizat pentru această festivitate. Practic, oamenii şi-au dorit să sărbătorească Ziua Naţională şi cu ceremonial militar. În Detaşamentul de onoare au participat atât MAI, cât şi MApN. A fost foarte frumos", a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

Evenimentul din Vadu Crişului s-a desfăşurat, timp de o oră, cu începere de la ora 10,00, la Monumentul Eroilor din strada Principală (lângă Primărie), iar cel de la Aleşd, de la ora 12,00, în Piaţeta din faţa Casei de Cultură, lângă bustul lui Mihai Viteazul, vizavi de Primărie.

Derularea evenimentului a avut loc după acelaşi program în ambele locaţii. După primirea persoanei oficiale, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv, s-a intonat Imnul Naţional al României.

Slujba religioasă a fost urmată de rostirea alocuţiunilor referitoare la sărbătorirea Zilei Naţionale a României susţinute de prefectul Ţiplea, primarul localităţii - Dorel Cosma (Vadu Crişului), respectiv Ioan Todoca (Aleşd) şi directorul şcolii. În Aleşd, localnicii au avut invitaţi şi din localitatea înfrăţită Băcioi, din Republica Moldova.

„Cu prilejul Zilei Naţionale a României, ne aplecăm cu smerenie frunţile pentru cinstirea înaintaşilor, care, prin strădania lor, au făcut să ne putem bucura de această sărbătoare măreaţă”, a spus în salutul său, Cosma Dorel, primarul comunei Vadu Crișului.

Profesorul Mălai  Olimpiu Florin, directorul Colegiului Tehnic nr. 1 din Vadu Crişului a revocat evenimentele din 1918: „Sărbătorim astăzi împreună Ziua Naţională a României cu recunostinţă pentru sacrificiul şi înţelepciunea înaintaşilor noştri care au făcut posibilă România Mare. De fiecare 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României simţim aceeaşi emoţie puternică ce ne uneşte în jurul unei sărbatori, ce ne aparţine tuturor.1 Decembrie este un ideal naţional, visat de generaţii întregi, fiecare generaţie punând câte o cărămidă pentru realizarea lui”.

În cadrul programului artistic Vadu Crişului.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment artistic – la care şi-au adus aportul Giulia Reti, Carina Maier, Paula Miere şi elevii din clasa a VII-a şi a IX-a a Colegiului din localitate – şi festivitatea depunerii de coroane de flori, apoi defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare.

Împreună cu prefectul Dumitru Ţiplea au fost prezenţi la manifestări şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Mircea Mălan, senatorii Arina Moş şi Adrian Hatos, deputatul Ioan Cupşa şi consilierul judeţean Ancuţa Şchiop, precum şi primari din alte localităţi (Aştileu, Auşeu, Măgeşti).