Astăzi, 31 martie, se împlinesc 180 de ani de la naşterea lui Iosif Vulcan, publicist și scriitor român, fondator al Revistei „Familia” și unul dintre promotorii teatrului românesc în Transilvania în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În cinstea acestui eveniment, Teatrul Regina Maria va publica online un scurtmetraj documentar dedicat lui Vulcan, scurtmetraj realizat la începutul anului, în cadrul proiectului Ziua Culturii Naţionale Iosif Vulcan 180, proiect sprijinit financiar de Ministerul Culturii.
Filmul a fost realizat în muzeul memorial, fost sediu al Revistei Familia și domiciliu al scriitorului, și a cuprins inserții realizate de scriitorul Ioan F. Pop - muzeograf, și scriitorul Mircea Pricăjan - redactor-șef al revistei. Scurtmetrajul prezintă atât exponate valoroase, de la documente olografe trimise revistei de importanți scriitori români la numărul Revistei Familia care cuprinde debutul lui Mihai Eminescu, cât și reconstituiri filmate cu actori ai Teatrului Regina Maria, trupa Iosif Vulcan: Emil Sauciuc, Anca Sigmirean, David Constantinescu, Ciprian Ciuciu, Eugen Neag, George Dometi, Anda Tămășanu, Angela Tanko, Alina Vicoveanu, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei, Alexandru Rusu, Petre Ghimbășan.
Scopul realizării proiectului şi al scurtmetrajului a fost familiarizarea publicului interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post-pașoptist din Transilvania, Iosif Vulcan, accentuând pionieratul în promovarea limbii și culturii române în Transilvania aflată sub auspiciile Imperiului Austro-Ungar. Filmul accentuează aspecte din viaţa personală şi profesională a lui Iosif Vulcan, punând accent pe naşterea Revistei Familia şi importanţa ei, dar şi pe legătura specială dintre Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan.
Proiectul a fost realizat de Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan, în parteneriat cu Muzeul memorial Iosif Vulcan - Muzeul Țării Crișurilor și Revista de cultură Familia - Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor.

Scurtmetrajul va fi difuzat începând cu ora 9.00.

Vizită în satul natal

Membrii Rock Filarmonicii Oradea - Florian, Iuliana și Alexandrina Chelu - se alătură şi ei acestui moment festiv printr-un eveniment live pe Facebook, astăzi, 31 martie, de la ora 19.00, pe pagina Alexandrinei Chelu, în care va fi evocată memoria lui Iosif Vulcan prin cuvânt și cântec, alături de câteva videoclipuri realizate de-a lungul timpului.

Tot astăzi, 31 martie, Familia Chelu va vizita satul Holod, locul în care s-a născut Iosif Vulcan, pentru a așeza o floare la statuia din curtea școlii.

O scurtă biografie

Iosif Vulcan este unul dintre cei mai importanţi cărturari bihoreni şi ai neamului românesc, întemeietor al Revistei Familia și „naș onomastic” al lui Mihai Eminescu (fost Eminovici), debutându-l în 1866 cu poezia „De-aș avea”.

Iosif Vulcan s-a născut la 31 martie 1841, la Holod, judeţul Bihor. A urmat şcoala primară la Leta Mare, în 1851 s-a înscris la gimnaziul din Oradea, apoi şi-a continuat studiile la Facultatea de Drept şi Ştiinţe de Stat din Pesta (1859-1863).

A debutat în 1859, publicând o corespondenţă la „Telegraful român” şi versuri la „Gazeta Transilvaniei”. A mai scris la „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, „Amicul şcoalei”, „Concordia”, „Aurora română” (unde a fost şi redactor), „Muza română”, dar şi la numeroase periodice din Pesta. A scos, împreună cu George Ardeleanu, revista „Umoristul” (1863-1866), iar în continuarea acesteia, „Gura satului” (sub direcţia sa din 1863 până în 1871).

În 1865 a fondat la Pesta revista „Familia”, periodic pe care l-a condus 42 de ani. Gândită ca o revistă enciclopedică, revista „Familia” a fost spaţiul unde au scris oameni de cultură din toate provinciile româneşti, autori consacraţi precum: Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, B.P. Hasdeu, Alexandru Odobescu, Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu şi alţii. Iosif Vulcan este cel care a publicat primele versuri ale lui Mihai Eminovici căruia îi schimbă numele în Eminescu, debutul poetului având loc în revista „Familia”, a cărei redacţie s-a mutat ulterior la Oradea. Tot Iosif Vulcan a intuit talentul lui George Coşbuc şi al lui Octavian Goga, precizează volumul „Dicţionar general al literaturii române”.

A scris versuri, proză, teatru, dar şi articole, cronici, recenzii. Volumul „Panteonul Român” (1869) este alcătuit din biografii şi portrete ale unor personalităţi culturale şi politice.

A scris în publicaţia „Şezătoarea”, destinată folclorului (1875-1882), a tradus 30 de poezii populare în limba maghiară, pe care le-a publicat într-o culegere. A fost unul dintre iniţiatorii Societăţii pentru Fond de Teatru Român (1870), a redactat articolul-program „Să fondăm teatrul naţional!”

A devenit membru corespondent al Academiei Române în 1879, devenind membru titular în 1891 şi preşedinte al Secţiei literare, din 1904, la propunerea lui Titu Maiorescu. A murit în 8 septembrie 1907, la Oradea, unde este înmormântat.