Preoții și rudele pacienților Covid vor putea intra în ATI, anunță ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. În ce privește înmormântările celor decedaţi de  Covid, familia va avea de acum posibilitatea să verifice dacă au fost îmbrăcați.

 

După o întâlnire cu reprezentanții cultelor, Vlad Voiculescu a anunțat modificarea ordinului care reglementează felul în care reprezentanții cultelor vor avea acces la pacienții internați în spitalele Covid-19 și, de asemenea, modul în care sunt organizate înmormântările acestor bolnavi.

Ordinul este în lucru și va fi semnat cel târziu vineri, urmând să conțină „toate modificările care au fost solicitate de reprezentanții cultelor”.

De asemenea, ordinul va conține și câteva reglementări suplimentare pe care Ministerul Sănătății le consideră necesare, fiind vorba aici despre măsuri de protecție pentru cei care sunt implicați în înmormântare.

„Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului. Vorbim despre accesul preotului în spital la pacienții care au nevoie. Avem în vedere lucrul acesta și pentru aparținători, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Pentru cei care vor să își ia adio de la cei dragi vom încerca să facem în așa fel încât, în condiții de siguranță, acest lucru să fie posibil”, a spus Voiculescu.

Conform ministrului, la pacienți va putea intra persoana desemnată la internare, în cazul în care acest lucru a fost posibil, iar dacă nu, rudele de gradul 1 și 2, însă „s-ar putea să fie chiar mai vast”.

În ce privește înmormântările pacienților decedaţi de Covid-19, ministrul a declarat că nu spune în niciun ordin că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați: „regula dacă nu s-a respectat undeva este din pricina unei lipse de bun simț elementar”.

„Ceea ce reglementăm prin noul ordin este să poată fi verificat că oamenii sunt îmbrăcați, de către familii. Sicriul va fi sigilat”, a adăugat ministrul.

Întrebat de ce discuțiile despre modul în care decedații Covid sunt înmormântați dezbrăcați au durat o lună, Vlad Voiculescu a afirmat că a avut o discuție în urmă cu câteva zile cu un reprezentant al cultelor și atunci a aflat despre acest aspect. În ce privește numărul permis de rude care pot participa la înmormântări, Voiculescu a precizat că sunt aceleași reglementări ca la adunările publice.

 

O gafă recunoscută e pe jumătate iertată


După câteva minute de la declaraţiile de presă, Vlad Voiculescu recunoaște că a greșit, după ce a declarat că un vechi ordin de ministru nu dă indicații legate de înmormântarea celor morți din cauza Covid-19: „am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei”.

„Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați - și anume cei autopsiați - conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 <se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac>. Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta, ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, anunță Voiculescu.