În calitate de partener în gestionarea piscicolă a zonei de pescuit Valea Iadului, Aqua Crisius a organizat sâmbătă, 19 martie, o nouă acțiune de igienizare a râului Iad, pe raza localității Remeți.

În urma efortului depus de cei 23 de participanți, voluntari ai asociației, pescari și membri ai comunității locale, au rezultat peste 125 de saci menajeri, având volumul de cel puțin 120 l, însumând peste 15 m3 de deșeuri colectate din albia râului.

Acțiunea de igienizare a fost una dintre activitățile prevăzute în proiectul „Valea Iadului, un colț de Rai”, finanțat prin programul „Cu apele curate” și implementat cu ajutorul Lidl România, al cărui obiectiv principal este informarea și educarea a cel puțin 300 de membri ai comunităților locale din comunele Bulz și Curățele (jud. Bihor) despre nocivitatea plasticului pentru mediul acvatic.

„Am decis să particip la această activitate deoarece consider că această zonă merită cu adevărat șansa de a-și arăta potențialul și frumusețea naturală, luând atitudine împotriva deșeurilor ce s-au adunat de-a lungul timpului în ape și pe malurile acestora, din cauza localnicilor și a turiștilor neglijenți”, a spus Maria Bodea, membră a comunității locale.

Încă două acțiuni de igienizare vor avea loc în perioada 8-10 aprilie: una va viza Crișul Repede, pe raza Municipiului Oradea, iar a doua va presupune continuarea igienizării Râului Iad.

„Prin acest proiect se urmărește informarea și educarea a cel puțin 300 de membri ai comunităților locale Bulz și Curățele (Bihor) despre nocivitatea plasticului pentru mediul acvatic, despre posibilitatea reducerii cantității de plastic folosite în gospodării și stoparea poluării apei cu deșeuri”, transmit reprezentanții Aqua Crisius.

Până în acest moment, în cadrul proiectului, au fost organizate trei acțiuni de igienizare, două ateliere interactive, două seri de film cu tematică de mediu și o tabără pentru 15 elevi de gimnaziu. Pentru realizarea acestor activități, au fost implicați peste 100 de voluntari, pescari și membri ai comunității locale. Proiectul are o valoare totală de 70.758 lei, din care contribuția APS Aqua Crisius reprezintă 6.438 lei.