Este inuman să impozitezi un venit necesar asigurării continuității existenței unui om suferind, care are probleme de sănătate ce impun un anumit regim alimentar și de viață, consideră reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

 

„Este cunoscut faptul că, în cele mai multe cazuri, nevoile zilnice ale unui om bolnav aflat în incapacitate de muncă sunt mult mai mari față de veniturile curente obținute din muncă. Poate că doar o parte dintre cei ce încearcă să fundamenteze sau să facă studii de impact pentru elaborarea anumitor dispoziții legale nu cunosc sau ignoră aceste aspecte. Este de neînțeles cum s-a fundamentat profesionist și cum s-a analizat impactul aplicării dispozițiilor art. 155 alin (1), lit i) din OUG nr. 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie 2023!”, arată asociația într-un comunicat de presă.

Reprezentanții ANPP susțin că dispoziția de impozitare a veniturilor din concedii medicale nu rezolvă problema invocată public, verbal, de către reprezentanți ai Guvernului, anume reducerea numărul de concedii medicale eliberate în mod abuziv.

„Acordarea concediilor medicale se face doar de către medicii autorizați care au contracte cu casele județene de asigurări de sănătate și, mai cu seamă, care au competență să precizeze diagnosticul, să stabilească statusul pacientului, să evalueze capacitatea de muncă și influențele în evoluția stării de sănătate a pacientului, dacă este supus stresului și eventualelor eforturi prin muncă sau alte activități. Din argumentele reprezentanților Guvernului, să înțelegem că o întreagă clasă profesională este supusă suspiciunii de acordare de concedii medicale în mod fraudulos? Sau că toți pacienții aflați în concediul medical trebuie pedepsiți pentru o suspiciune ce stă la îndemâna Guvernului să o lămurească?”, se întreabă conducerea asociației.

ANPP atrage atenția că orice încercare de a menține această dispoziție prin amendamente ce diferențiază pacienții cu incapacitate temporară de muncă pe diverse categorii de patologii va fi de natură să producă grave discriminări.

Asociația cere Guvernului şi Parlamentului României să abroge în totalitate dispoziția. Şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a solicitat marţi autorităţilor eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru pacienţii cronici şi cu boli rare.

„Reglementările din România au mers multă vreme pe considerarea pacienţilor cronici ca fiind asistaţi social, pensionari, susţinuţi de stat. În prezent, bolile cronice afectează tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu şi responsabilităţi. Aceşti oameni trebuie încurajaţi să lucreze, susţinuţi atunci când au probleme, nu discriminaţi prin impozitarea veniturilor. Înţelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate, nejustificate, dar vă asigurăm că nu este cazul pacienţilor cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugăm să luaţi măsuri şi să eliminaţi impozitarea pacienţilor cu boli cronice şi rare”, precizează coaliţia, într-un comunicat.