Cei mai puternici sportivi români ai STIHL Timbersports se vor întâlni astăzi, 24 iunie, la Oradea, în cadrul Campionatului național al tăietorilor de lemne. Triplul campion național Dan Petrescu (32 ani) se va bate pentru a-și pastra titlul și anul acesta cu încă opt atleți, care s-au pregătit intens pentru confruntare.

 

Campionatul Național al tăietorilor de lemne se va desfășura în Cetatea Oradea, astăzi, 24 iunie, începând cu ora 14.00. Competiția din orașul de pe Crișul Repede este una cu o mare miză și pentru echipa națională, care se va desemna în urma întrecerii, pentru că va reprezenta țara noastră la mondialele din toamnă de la Lillehammer, Norvegia.

Cei mai buni patru sportivi vor forma echipa națională, care anul trecut a obținut cel mai bun rezultat din istoria participării.

„În 2016 am ieșit pe locul 12 în lume la campionatul mondial STIHL Timbersports și, din acest motiv, presiunea pe perfomanță este foarte mare în acest an. Ne dorim ca în urma acestui campionat național, să construim un lot care să ne ducă peste rezultatele de anul trecut”, declară Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports.

Campionatul național STIHL Timbersports se desfășoară în țara noastră din anul 2010. Anul acesta, Dan Petrescu se va lupta pentru titlu cu Nagy Botond, Ionel Mariniţă, Costel Pleș, Carol Palfi, Nagy Csongor, Balazsi David, Dumitru Drăguşanu și Cser Szilard.  

Pentru naționalele de la Oradea, topoarele au fost produse de o firmă în Noua Zeelandă, un astfel de topor valorând peste 600 de euro. Un alt echipament pretențions este joagărul, produs exclusiv tot în Noua Zeelandă și care poate fi folosit doar la 10 tăieri, costul său ridicându-se la 2600 de euro. După folosire, un joagăr de competiție este trimis înapoi la producător pentru reascuţire. Pe lângă topoare și joagăre, doar atleții care vor ajunge în runda a treia la Campionatul Naţional de la Oradea vor mânui un super motoferăstrău tunat, în valoare de 6500 euro, care dezvoltă nu mai puțin de 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h.

Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri, pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local.