În goana după profit imediat, unii comercianţi ignoră orice regulă şi pun în vânzare produse de o calitate îndoielnică, importate de te miri de pe unde, fără elemente de identificare sau etichete în limba română, fără detaliile obligatorii despre produs pe care le solicită legislaţia în vigoare.

Nu este pentru prima dată când cititori ai ziarului ne-au semnalat că au achiziţionat anumite produse care nu conţineau niciun element de identificare tradus în limba română. De la jucării la alimente, produse de îngrijire personală sau dezinfectanţi, vopsele şi diferite scule, abundă cazurile în care astfel de produse sunt comercializate fără respectarea cerinţelor legale. În vreme ce producătorilor români li se cere să respecte la milimetru legislaţia privind identificarea produsului şi cea privind protecţia consumatorilor, unii comercianţi şi chiar lanţuri de hipermaketuri sau magazine de bricolaj scot la vânzare produse importate şi fără prospecte sau etichete traduse în limba română.

În plină pandemie fenomenul a fost amplificat pe produsele cele mai solicitate: măşti şi dezinfectanţi. Astfel că ne-am trezit pe piaţă cu milioane de măşti neconforme, periculoase pentru sănătate şi bune de aruncat la gunoi, dar şi cu tone de dezinfectanţi importaţi de prin lumea largă şi puse în vânzare fără etichetare corespunzătoare în limba română, pentu a putea verifica dacă produsul respectiv este conform aşteptărilor şi nevoilor consumatorilor.

Etichetarea produselor scoase la vânzare este reglementată de art. 18-20 din OG21/92 republicată, iar traducerea în limba română  - de art. 20 alin 5 din aceeaşi ordonanţă.

 

Obligatoriu în limba română

Astfel, consumatorii au dreptul de a fi informați, în mod complet, corect și precis, asupra caracteristicilor esențiale ale produselor și serviciilor oferite de către operatorii economici, astfel încât să aibă posibilitatea de a face o alegere rațională, în conformitate cu interesele lor, între produsele și serviciile oferite și să fie în măsură să le utilizeze, potrivit destinației acestora, în deplină securitate.

Informarea consumatorilor despre produsele și serviciile oferite se realizează, în mod obligatoriu, prin elemente de identificare și caracterizare ale acestora, care se înscriu la vedere, după caz, pe produs, etichetă, ambalaj de vânzare sau în cartea tehnică, instrucțiunile de folosire ori altele asemenea, ce însoțesc produsul sau serviciul, în funcție de natura acestuia.

Consumatorii trebuie să ştie că toate informaţiile privitoare la produsele şi serviciile oferite consumatorilor, documentele însoţitoare, inclusiv cele referitoare la informaţiile privind securitatea produsului şi instrucţiunile de utilizare, precum şi contractele, inclusiv cele preformulate, trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.

 

Unde vă adresaţi şi ce sancţiuni se aplică

Atunci când sesizaţi că aţi achiziţionat un produs care nu are înscrise elemente de identificare şi caracterizare, carte tehnică sau instrucţiuni şi în limba română, trebuie să vă adresaţi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, în cazul produselor achiziţionate pe plan local, sau, după caz, Comisariatelor Regionale (Bihorul aparţine de Cluj) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Comisarii au atribuţii de control şi pot dispune sancţionarea contravenţională a comercianţilor, amenzile fiind mari – pentru lipsa etichetei în limba română se aplică între 1.000-3.000 de lei, iar în unele cazuri pot ajunge şi până la 25.000-30.000 de lei.

Pentru orice probleme întâmpinate, consumatorii pot depunse sesizări online pe site-ul ANPC,  https://anpc.ro/ secţiunea reclamaţii sau pot contacta instituţia la sediul CJPC Bihor, str. Sucevei nr. 4A, telefon  0259-43-18-17, e-mail: reclamatii.bihor@anpc.ro.