11 biserici noi s-au ridicat în Oradea după '90, potrivit datelor furnizate de Episcopia Ortodoxă a Oradiei, biserici care, la ora actuală, se află în diverse faze de execuţie, în funcţie de fondurile de care au beneficiat. Lovite de criză, cele mai multe dintre ele înaintează greoi cu lucrările, singurul sprijin venind din partea credincioşilor, prin donaţii, în vreme de autorităţile rămân, în continuare, indiferente faţă de soarta acestora.

Lucrări în impas la Biserica "Sfântul Mucenic Sebastian"
Dintre lăcaşurile de cult în construcţie din Oradea, prima care se află cu lucrările la început este Biserica cu hramul "Sfântul Mucenic Sebastian", din Calea Aradului. Trist este că la şase luni de la ultima noastră consemnare de aici, situaţia nu s-a schimbat cu nimic. Şi nici nu avea cum, de vreme ce biserica a primit de atunci pentru lucrări doar 3.000 de lei de la Primăria Oradea! În prezent, biserica este ridicată până la cota 14,70 m, ceea ce înseamnă că sunt finalizate zidurile, arcele şi o parte din turnul mare pentru susţinerea cupolei, precum şi turnurile mici până la inelul de susţinere al octogonului. Părintele Viorel Mal, parohul bisericii, spune că, din păcate, având datorii la construcţia sfântului lăcaş (pentru materialele de construcţie) încă de anul trecut, lucrările nu mai pot continua. În acest sens, biserica a deschis un cont în lei la Banca Transilvania Oradea, pentru persoanele care au posibilitatea să dea o mână de ajutor la finalizarea lucrărilor. Acesta este: RO81BTRL00501205770382XX.

"Pe mine m-a sprijinit, de la bun început, Dumnezeu, prin oameni..."
Potrivit datelor primite de la Episcopia Ortodoxă, celelalte lăcaşuri de cult aflate în construcţie din Oradea, în ordinea crescătoare a fazelor de finalizare, sunt următoarele: Biserica "Sfântul Vasile cel Mare", din cartierul Nufărul (la ieşirea din Oradea); Biserica "Acoperământul Maicii Domnului", din cartierul Rogerius; Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi"; Catedrala episcopală "Învierea Domnului"; Biserica "Sfântul Ioan Iacob Românul", din cartierul Nufărul; Biserica cu hramul Preacuvioasei Maici Parascheva, din Piaţa Ţăranilor; Biserica din Podgoria; Biserica cu hramul "Sfântul Duh Mângâietorul", din cartierul Ioşia Nord; Biserica "Naşterea Maicii Domnului", de pe strada Teiului. "Pe mine m-a sprijinit, de la bun început, Dumnezeu, prin oameni...", mărturiseşte părintele Vasile Bota, de la Biserica cu hramul "Sfântul Apostol Andrei", aflată în faza finală cu pictura.

Să nu uităm că o biserică se construieşte prin jertfelnicia credincioşilor, prin donaţiile unor oameni cu situaţie materială bună, la care se adaugă sprijinul venit din partea autorităţilor locale. De ce este nevoie de biserici? Din necesitatea de a corespunde nevoilor spirituale ale credincioşilor, de a intra în comuniune cu Dumnezeu. Necazurile şi suferinţa îi apropie pe români, ceea ce-i îndeamnă să-şi caute pacea şi liniştea sufletească în biserică.