Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea semnează, în această dimineaţă, un protocol privind confiscarea autovehiculelor folosite de contravenienți la depozitarea ilegală a deșeurilor. Iniţiativa aparţine prefectului Dumitru Ţiplea.

Potrivit Instituţiei Prefectului, acordul vizează reducerea numărului de depozite ilegale de deșeuri și se va concretiza prin demararea unor acțiuni de control pe raza municipiului Oradea. În cadrul verificărilor, patrulele mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu și cadre ale Poliției Locale vor aplica, pe lângă sancțiuni contravenționale, și măsura confiscării autovehiculelor folosite la transportul și depozitarea ilegală a deșeurilor. Conform protocolului, Primăria Municipiului Oradea va asigura spațiul de depozitare a autovehiculelor confiscate.

„Menționăm că, în urmă cu o lună, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat instrucțiunile de aplicare a sancțiunii contravenționale complementare privind confiscarea bunurilor de către Garda Națională de Mediu”, menţionează Cancelaria prefectului. Decizia oficială prevede că acțiunea de confiscare constă în trecerea, în proprietatea statului, fără plată, a unor bunuri care au legătură cu contravenția săvârșită, fiind supuse confiscării bunurile destinate, folosite sau/și rezultate din săvârșirea contravenției. Confiscarea bunurilor este o sancțiune complementară amenzilor pentru depozitarea ilegală a deșeurilor, care pornesc de la 1.000 de lei pentru persoanele fizice și pot ajunge până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Necesitatea protocolului a apărut ca urmare a campaniei de verificare a stării de salubrizare desfășurată la nivelul județului Bihor în luna aprilie, conform dispozițiilor prefectului Dumitru Țiplea, și în cadrul căreia au fost identificate depozite totalizând 154.314 mp de deșeuri provenite din deșeuri de construcții, menajere, plastice, hârtie-carton”, menţionează, în finalul comunicatului de presă, Cancelaria prefectului.