Beiuș. Consiliul Local a decis: Credit pentru dezvoltare
Sunt decenii de când beiușenii se plâng de condițiile improprii pe care le găsesc în piața agroalimentară, motiv pentru care actualii edili au anunțat, încă de la începutul mandatului, că vor face demersuri în vederea modernizării principalului spațiu comercial al urbei, aceștia luând în calcul chiar construirea unui nou edificiu destinat comerțului cu produse agricole și alimentare. În repetate rânduri, primarul Gabriel Popa a indicat și sursele de finanțare vizate: fondurile europene sau creditul bancar.
Primul pas în direcția concretizării proiectului noii piețe agroalimentare a fost făcut la 8 februarie, când, prin Hotărârea nr. 42/2023, Consiliul Local și-a dat acordul de principiu în vederea contractării unui finanțări rambursabile în valoare de maximum 25 de milioane de lei. A urmat, luni, 21 iunie, o nouă hotărâre a Consiliului Local, de data aceasta fiind vorba chiar de aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de maximum 25 de milioane de lei în vederea finanțării proiectelor de investiții de interes public local.
Cât privește proiectele de investiții pe care Primăria Beiuș le are în vedere, pe lângă construirea noii piețe agroalimentare și refacerea zonei limitrofe, care ar costa circa 17,7 milioane de lei, este vorba de amenajarea sensului giratoriu din zona Petrom, cu o valoare estimată la puțin peste 2,4 milioane de lei și de reamenajarea cartierului Aleea Padișului, lucrare pentru care ar trebui 9 milioane de lei. Și ultimele două proiecte amintite au mai făcut obiectul deliberării consilierilor locali beiușeni, aceștia aprobând, încă din 18 ianuarie, documentațiile (studiu de fezabilitate) și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele de investiții „Amenajare sens giratoriu zona Petrom” și „Amenajare cartier Aleea Padișului”.
Argumentele primarului Gabriel Popa în favoarea proiectului au fost clare pentru majoritatea consilierilor, acesta fiind aprobat cu nouă voturi „pentru”, două abțineri și doar patru voturi împotrivă. Edilul i-a asigurat pe consilierii locali că, pe de o parte, împrumutul bancar va grăbi realizarea unor investiții pe care beiușenii le solicită de zeci de ani, iar pe de alta, că rambursarea creditului nu va genera creșterea impozitelor și taxelor locale:
„Nu înseamnă ca dacă facem un contract de credit, trebuie să-l și folosim tot sau să-l folosim imediat. În ceea ce presupune proiectul depus pe fonduri europene, va fi o perioadă în care vom ști, până se fac anumiți pași, dacă există riscul să nu fie cumva finanțat și putem să renunțăm. Comisionul este zero pentru acest lucru. Deci, dacă nu vrei să mai ridici banii respectivi, comisionul este zero. Dacă luăm numai 10 milioane din 25, la fel, nu este un comision în acest sens. Se poate adapta: dacă dorim să facem doar Aleea Padișului, putem lua doar banii pentru Aleea Padișului și renunțăm la ceilalți fără un comision. Eu consider că aceste proiecte sunt absolut necesare pentru a câștiga timp și pentru ca beiușenii să nu mai aștepte o perioadă îndelungată să beneficieze de niște condiții cât mai bune! Nu este totuna să așteptăm zece sau cincisprezece ani și să economisim bani ca să putem face un lucru sau să luăm un credit, să-l facem într-un timp scurt și să plătim ulterior! […] Din punct de vedere bugetar, Beiușul poate susține acest lucru, nu ne blocăm cu absolut nimic și, din contră, sperăm la o creștere economică datorită acestor investiții”.
De altfel, beneficiile contractării unui credit pentru derularea investițiilor menționate sunt expuse și pe pagina de Facebook a Primăriei municipiului Beiuș:
„Din veniturile la bugetul local nu se poate susține ritmul investițiilor imediat necesare. Trebuie să profităm acum de toate oportunitățile de finanțare. De aceea, avem nevoie și de fonduri rambursabile, inclusiv credite bancare, astfel încât să implementăm cu succes proiectele pe care beiușenii le așteaptă de multă vreme. Împrumutul fluidizează procedurile de accesare a fondurilor europene prin obținerea unui grad înaintat de maturitate a proiectelor și nu presupune blocarea Primăriei. Orice investiție începută cu banii din credit va fi mutată pe finanțare nerambursabilă imediat ce fondurile sunt disponibile, iar banii recuperați vor putea fi returnați sau folosiți la dezvoltarea unor noi proiecte”.
Comunicatul mai precizează că, „în condițiile contractării de către municipiu a acestei finanțări, gradul de îndatorare al Municipiului Beiuș nu va depăși limita legală de 30% din veniturile proprii” și că „acest credit nu va presupune creșteri de impozite și taxe”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.