Aflate în stare avansată de degradare, bisericile de lemn din Bihor primesc o nouă șansă la viață datorită Ambulanței pentru monumente. Luna trecută a fost renovat acoperișul lăcașului din satul Fâșca iar din august se dorește refacerea acoperișului Bisericii din Luncșoara. 

222 de biserici din lemn din Bihor (79%) au dispărut în ultimii ani din cauza nepăsării autorităților. Au mai rămas 58-59 din care 30 necesită intervenție urgentă. Sesizând această nevoie prefectul Dumitru Țiplea a cerut ajutorul Ambulanței pentru Monumente.

„Este dureros că au rămas atât de puține biserici de lemn în Bihor. Situația este așa de 40 de ani și mă mir că nimeni nu a făcut nimic pentru protejarea lor”, a spus ieri, într-o conferință de presă, prefectul.

Primul lăcaș de cult la care s-a intervenit, chiar luna trecută, a fost Biserica de Lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Satul Fâșca, comuna Vârciorog. Aici, mai multe ONG-uri, în frunte cu Laborator Zero Pozitiv au intervenit ca parte a proiectului Ambulanța pentru Monumente, început de Eugen Vaida la Monumentum și susținut de Majestatea Sa Regală Regele Charles al III-lea, prin intermediul The Prince’s Foundation. Concret ONG-urile au refăcut învelitoarea punând în siguranță monumentul.

„Refacerea învelitorii a fost un proiect complex care a cuprins mai multe faze: instruirea voluntarilor și a studenților, implicarea comunității - în fiecare zi s-au implicat familii care au făcut mâncare pentru cei care au lucrat, creșterea filantropiei, recuperarea patrimoniului material - utilizarea unor tehnici tradiționale de construcție și instructaje pentru protecția muncii. În prima săptămână, au fost implicați 9 voluntari și 5 meșteri și s-a finalizat 35% din proiect, în a doua săptămână, tot cu 9 voluntari și 5 meșteri, proiectul a ajuns la 60%, apoi în săptămâna trei au fost implicați 9 voluntari și trei meșteri și proiectul s-a dus la 85% iar în ultima săptămână au fost implicați 6 voluntari și trei meșteri”, a povestit arhitecta Greta Zsak președintele Asociației Laborator Zero Pozitiv.

Financiar, 60 de mii de lei au venit din partea ONG-urilor și 70 de mii de lei, bani cu care au fost cumpărate materialele, au venit din partea Primăriei Vârgiorog.

„M-a impresionat implicarea comunității locale și m-a făcut să cred că tot ce este frumos s-a păstrat acolo, la sat. În 20 august vrem să începem proiectul Bisericii din Luncșoara și apoi să mergem spre alte 3-4 biserici, să mărim ritmul și să punem cât mai multe lăcașuri de cult în siguranță” a spus prefectul Dumitru Țiplea care a mai adăugat că, în ceea ce privește renovarea bisericilor, cu totul, nu doar a acoperișurilor, se vor căuta finanțări.