La finele săptămânii trecute, Oradea s-a îmbrăcat într-o frumoasă „haină” albă, spre bucuria copiilor, care au devenit personaje principale în cea mai frumoasă poveste de iarnă.

Stratul generos de zăpadă, care s-a așternut zilele acestea peste orașul de pe Crișul Repede, dar și în unele localități din județ, a fost un bun prilej pentru cei mici să iasă afară la o bulgăreală sau să-și încerce „talentul” în a crea cel mai reușit om de zăpadă. Întreg orașul s-a umplut ieri de oameni de zăpadă, cei mai fericiți fiind copiii care s-au putut da cu sania pe derdeluș, în locul numit „La dealuri”, din curtea Liceului „Don Orione” Oradea.

De altfel, „atmosfera” a fost la fel de albă în tot orașul, însă nu la fel de veselă, întrucât utilajele RER Vest au fost nevoite să iasă în teren încă de sâmbătă după-masa și au acționat încontinuu până duminică dimineața. Este vorba despre 25 de utilaje care au acționat pe toate cele patru urgențe, iar unde situația a impus-o, acestea au trecut chiar și de două sau trei ori.

Potrivit operatorului de salubritate RER Vest, au fost împrăștiate peste 500 de tone de antiderapant solid, iar o cisternă cu 5000 l clorură de calciu a intervenit în zonele pietonale. „Momentan, în teren sunt 10 utilaje, iar în Piața Unirii, muncitorii RER acționează manual”, au transmis ieri reprezentanții Primăriei Oradea.

De menționat că, la nivel de municipiu, sunt stabilite patru urgențe pentru cele peste 900 de artere de circulație, pe care se intervine în ordinea priorităţilor. Astfel, urgenţa I presupune deszăpezirea intrărilor și ieșirilor din oraș, a arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun; urgenţa a II-a vizează intervenţia pentru deszăpezirea drumurilor de acces între cvartalele de locuințe, a căilor de legătură dintre cartiere; urgenţa a III-a are în vedere toate străzile asfaltate din oraş, iar urgenţa a IV-a toate străzile neasfaltate din municipiu.

„Toate utilajele care ies în oraş sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, pentru ca, de la centrul de control al RER, să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluţia acestora în teren”, au precizat reprezentanții municipalității.