Pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Bihor, reunit ieri în şedinţă ordinară, s-au aflat mai multe proiecte de hotărâri care privesc Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio şi programul acesteia de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor. Un rol important în acest program de 83 de milioane de euro îl va avea Compania de Apă Oradea, devenită de curând operator regional.

 

Consilierii reuniţi ieri în şedinţă au votat mai multe proiecte de hotărâri care vizează contribuţia fiecărei părţi implicate în implementarea acestui program judeţean. Prezent la şedinţă, primarul Oradiei, Ilie Bolojan a încercat să-i convingă pe consilierii judeţeni de oportunitatea acestei asocieri. Proiectul prevede realizarea de lucrări de extindere de reţele de aducţiune apă şi canalizare în Oradea, Beiuş, Tinca, Oşorhei, Fughiu, Alparea, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid şi Biharia. Din cele 83 de milioane de euro, 63 milioane euro vor reprezenta fonduri nerambursabile, 9,6 milioane euro sunt sume asigurate de bugetul central, contribuţia de 1,5 milioane euro revine bugetelor locale, respectiv 9 milioane euro trebuie pusă la dispoziţie de operatorul regional, adică Compania de Apă Oradea. Cum CAO nu are aceşti bani, suma va fi asigurată dintr-un împrumut susţinut de Primăria Oradea şi CJ Bihor. La cele 9 milioane de euro, care reprezintă rambursarea creditului contractat, se mai adaugă alte cheltuieli cu comisioanele, în final suma care trebuie garantată de cele două instituţii este de 23 milioane euro.

Potrivit unui alt proiect de hotărâre adoptat ieri, suma aceasta va fi asigurată de CJ Bihor, în proporţie de 57%, respectiv 43% de municipiul Oradea. Acest aspect însă i-a nemulţumit pe consilierii UDMR care au considerat că nu este echitabil ca bugetul judeţean să vină să crediteze Compania de Apă Oradea, atâta timp cât CJ Bihor nu are aici nicio acţiune. În final, toate proiectele legate de această investiţie au fost aprobate.