Călătorie în timp la Don Orione - Iesle unică în țară
An de an, în această perioadă, în curtea Liceului Don Orione din Oradea, are loc o călătorie în timp, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, când se năștea Pruncul Isus.
Așteptată cu mare bucurie și emoție în fiecare an, ieslea din curtea Liceului Don Orione a fost finalizată. Cel care a realizat-o, Mihai Bârlescu, este un tânăr de 30 de ani, angajat al școlii, care a devenit membru al comunității orionine încă din 2016.
„Construcția ieslei a durat mai bine de o lună. La începutul lunii noiembrie, Mihai, împreună cu colegii din corpul administrativ al școlii, a asamblat micul „lăcaș” în care se află Cetatea Betleem, cu ținuturile înconjurătoare”, ne-a declarat prof. Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione.
Să vezi micul Betleem, înconjurat de zonele importante, în drumul nașterii Pruncului Sfânt, este o experiență unică și emoționantă: în planul îndepărtat, se află intrarea în Cetatea Ierusalim, cu soldații romani și preotul de la templu. Un soldat citește Decretul împăratului Cezar Augustus, prin care se face recensământul. De aici începe totul, Iosif și Maria fiind nevoiți să meargă în localitatea natală, Betleem. Pe malul stâng al râului Iordan, apare un grup de săteni, personaje în miniatură ce respectă cu fidelitate portul, tradiția și ritualurile din acea vreme. În plan apropiat, sunt reprezentate diverse ateliere meșteșugărești, activități manuale, specifice acelei perioade. Astfel, vizitatorul poate vedea cu ce se ocupa un lemnar, un fierar sau un pescar, dar face cunoștință și cu diferite activități derulate de femei. Într-un mic colț, în plan apropiat, izolată de forfota orașului, este reprezentată peștera în care se naște Isus, Pruncul Sfânt avându-i alături pe Fecioara Maria și pe Iosif. Corul de îngerași, aflat în fața întregului așezământ, și care acompaniază bucuria nașterii lui Isus, a fost realizat de Consiliul Elevilor Don Orione.
„Frumusețea Micului Betleem, cu împrejurările sale, poate fi admirată doar dacă aveți răbdare să surprindeți ciclul zi-noapte. Acesta începe cu răsăritul, cu ciripitul păsărilor și forfota activităților de zi cu zi, și se încheie cu liniștea supremă, care apare în momentul nașterii lui Isus”, ne-a mai spus prof. Alexandru Stoica. Ciclul durează cinci minute și implică mișcări ale unor personaje, însoțite de sunete specifice acțiunilor lor, dar și lumini adaptate momentelor zilei. Nu se cunoaște ca o astfel de punere în scenă a nașterii Pruncului Isus, cu mesaje transmise inclusiv vizual, auditiv și kinestezic, să mai existe în Oradea, județ sau în țară.
„În aceste zile, trăirile noastre trebuie să fie pline de Bucurie, Speranță și Recunoștință. Să ne oprim puțin din tumultul acesta al vieții cotidiene și să medităm la lucrurile bune și frumoase, pentru a ne bucura cu sufletele curate de nașterea lui Isus!”, a conchis interlocutorul nostru.
Copiii, părinții și bunicii, care trec pragul Liceului Don Orione în aceste zile, se opresc câteva minute pentru a admira Micul Betleem, și a reflecta puțin la Crăciun - marea sărbătoare a creștinătății, acel moment în care Cerul se unește cu Pâmântul.
FOTO: Daniel TURDEANU
Comentarii
Nu există nici un comentariu.