Campusul pentru învățământ dual - Va intra în pâine din această toamnă
Consiliul Județean Bihor a semnat contractele pentru furnizarea de mobilier, utilaje și echipamente tehnologice și digitale pentru campusul școlar dual. Din această toamnă, elevii înscriși în învățământul dual vor învăța o meserie în noul liceu înființat în Oradea.
Ministerul Educației a acordat luni, 29 iulie, autorizația de funcționare provizorie Liceului Tehnologic Dual Oradea, după ce a fost preluat de Primăria Oradea, un demers necesar pentru înființarea noii școli. Mobilierul și toate echipamentele necesare funcționării în bune condiții a liceului vor fi livrate până la începerea anului școlar.
„Din acest an școlar, se va pune efectiv în funcțiune campusul, un proiect realizat în parteneriat de către Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea și mediul de afaceri local. Prin acest proiect, le oferim posibilitatea copiilor noștri să acumuleze cunoștințe tehnice și să își găsească un loc de muncă bine plătit în România, să nu mai plece în străinătate. Campusul din Oradea este primul din România care va fi pus în funcțiune, cu astfel de condiții de pregătire”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Consiliul Județean Bihor a semnat contractele pentru mobilier (mobilierul include și utilajele și echipamentele tehnologice) și digitalizare. Câștigătorul licitației pentru furnizarea mobilierului și a echipamentelor, împărțită în două loturi, este Saramob Design. Valoarea contractului pentru lotul I este de aproape 2.48 de milioane de lei, iar pentru lotul 2, puțin peste 2.4 milioane de lei.
Achiziția include mobilier (bănci pentru elevi, scaune, bancuri de lucru, dulapuri, vestiare), echipamente sportive (porți fotbal, porți handbal, fileu tenis, mingi etc.), standuri pentru biciclete și trotinete, dar și utilaje și echipamente tehnologice (microscoape, sisteme de instruire pentru diverse meserii, circulare, motoare, freze etc).
Pentru furnizarea dotărilor pe partea de digitalizare, împărțită în 3 loturi, au fost 3 oferte, câte una pe fiecare lot. Au fost semnate contractele cu cele trei firme: lotul 1 - Inovum, cu o valoare a contractului de 3 milioane de lei, lotul 2 - High-Tech Systems & Software, valoare contract puțin peste 3.16 milioane de lei, și lotul 3 - RO ET CO International, valoare contract puțin peste 3.28 milioane de lei.
Vor fi livrate echipamente și utilaje, de la roboți de sudură la simulatoare și imprimante 3D. Sălile de clasă vor fi dotate cu table interactive, tablete, videoproiectoare și sisteme audio. Vor fi achiziționate, de asemenea, licențe software și o platformă de învățare.
Liceul Tehnologic Dual Oradea este situat pe strada Ceyrat, în imediata vecinătate a Universității Oradea și a Parcului Științific și Tehnologic, cel din urmă fiind tot o investiție a Consiliului Județean Bihor.
Campusul cuprinde 8 clădiri, în care vor funcționa laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport. A fost amenajat și un teren de sport în aer liber.
Elevii care aleg această formă de învățământ se vor putea pregăti în domenii precum mecanică, instalații și lucrări publice, construcții, electromecanică, electronică și automatizări și chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 și o mie de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi și decontarea transportului.
Proiectul are o valoare totală de peste 146 de milioane de lei, echivalentul a peste 29 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată prin PNRR.
În 2023 a fost înființat consorțiul pentru învățământ dual „Campus Oradea”, al cărui scop este formarea elevilor în raport cu cerințele actuale ale pieței muncii. Acesta este format din 18 membri, Consiliul Județean Bihor (lider de proiect) și Primăria Municipiului Oradea, cinci unități de învățământ, Universitatea Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor și nouă companii private și asociații.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.