Cartea lunii la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” - Adevărul se lasă descoperit celui care stăruie în căutare
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” a găzduit marți, 27 iunie, lansarea cărții „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)”, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2022, și avându-l ca autor pe dr. Mircea-Gheorghe Abrudan.
Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal a organizat, împreună cu Universitatea din Oradea - Facultatea de Istorie, Relații Internaționale și Științe Politice, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu-Dragomir” și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria municipiului Oradea și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, lansarea cărții „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914), apărută la Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2022, și avându-l ca autor pe dr. Mircea-Gheorghe Abrudan.
Lucrarea, semnată de istoricul și cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, aduce în față o temă interesantă, atât din punct de vedere al istoriei ecleziastice, cât și al celei laice. Autorul abordează o temă puțin tratată de către istoriografia românească, aceea a asistenței religioase și a rolului jucat de clerul militar. Cartea prezintă, în prima parte, o radiografie a evoluției Bisericii Ortodoxe din Imperiul Austriac și Austro-Ungar, trecând mai apoi, organic, la cercetarea clerului militar din fostele sale provincii, aducând o substanțială contribuție prin documentele de arhivă folosite, din țară și străinătate, cât și prin bogata bibliografie consultată.
„O emulație intelectuală și spirituală deosebită la Muzeul Aurel Lazăr din Oradea. Am fost extrem de onorat de prezența Preasfințiților Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, și Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Le mulțumesc în mod deosebit dlui prof. dr. Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor, pentru ospitalitate, dlui prof. dr. Sorin Șipoș și colegului, dr. Petru Ardelean, pentru prezentarea cărții și cuvintele de apreciere rostite pe marginea acesteia și a muncii mele de cercetare. Alese mulțumiri tuturor participanților și colegei, Gina-Lavinia Ungureanu, pentru imortalizarea momentului!”, a transmis istoricul și cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.