Astăzi, 10 martie, încep lucrările de dezmembrare și transportare în ateliere de specialitate a orgii principale din Catedrala Romano-Catolică din Oradea, valoarea contractată a lucrării fiind de aproape 352.000 de euro.

După semnarea de către Excelența Sa Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, și de către Bartis Szabolcs, reprezentantul firmei Vox Humana, a contractului de prestări servicii cu privire la restaurarea orgii mari din Catedrala Episcopală Romano-Catolică din Oradea în data de 6 februarie 2020, urmează ca astăzi, 10 martie, să înceapă lucrările de dezmembrare și transportare în ateliere de specialitate a venerabilului instrument muzical, în vederea restaurării părților componente.

Lucrările de restaurare se vor desfășura în cadrul proiectului transfrontalier „Creating and developing a crossborder polycentric network for training and support to increase the quality of tourist and handcraft cross-border services in the counties of Bihor and Hajdú-Bihar”.

Proiectul se derulează în perioada 1 martie 2019 - 31 august 2021, prin Agenția de Management a Destinației Bihor, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea, respectiv alți parteneri din România și Ungaria.

Finanțarea proiectului, în valoare totală de 2.718.106 euro, este asigurată de către Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

Instrumentul monumental a fost realizat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către constructorul de orgi vienez Fridolin Ferstl, fiind apoi restructurat, în mod radical, în anii 1890, de către meșterii atelierului Országh.

Reamintim că în data de 6 februarie 2020, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de restaurare, contractul având parteneri Episcopia Romano-Catolică de Oradea și firma Vox Humana SRL din Gheorgheni. Valoarea contractată a lucrării este de 351.492,13 euro.

Perioada de executare a lucrărilor prevăzută în contract este de douăzeci de luni calendaristice.