În perioada stării de urgență, în care izolarea la domiciliu a fost obligatorie, artiștii orădeni, fie ei actori, artiști plastici, scriitori sau artiști fotografi, au continuat să-și exploreze creativitatea, unii în noi domenii, alții în cele în care excelează, cu toții spre beneficiul artei în general și al publicului în particular.

Astăzi, vă prezentăm doi dintre dintre cei mai îndrăgiți actori ai Teatrului Regina Maria, Mirela și Sebastian Lupu. După cum Cotidianul Crișana nota la finele lunii martie, în articolul Arta merge înainte. Soluții de criză, primul lucru de care Mirela și Sebastian Lupu s-au apucat după instalarea stării de urgență a fost... teatrul. Cu două săptămâni înaintea decretului, Sebastian Lupu, în calitate de regizor artistic, alături de actrițele Mirela Lupu, Anda Tămășanu și Angela Tanko, începuseră repetițiile de text la spectacolul Șarpele în iarbă, de Alan Ayckbourn. Au fost primii care au dat o șansă repetițiilor online, prin Skype, și, așa cum Sebastian Lupu mărturisește astăzi, izolarea a fost pentru acest spectacol o adevărată șansă.
„Am avut, ca niciodată, timpul necesar să descoperim intenții, stări, interpretări, profunzimi ale acestei piese”, a explicat Sebastian Lupu. Însă creativitatea lui nu s-a oprit aici. A păstrat legătura cu spectatorii, în mediul online, lansând două pagini distincte pe rețeaua de socializare. Prima, Știri din Oradea, a creat-o alături de un cadru didactic, din spirit civic. Pagina are regulament clar, care include doar publicarea știrilor ce provin din surse credibile și verificabile, imposibilitatea de a comenta, cititorii fiind redirecționați pentru acest lucru către sursa oficială a știrilor, dar și un apel la seriozitate, pentru glume existând alte pagini disponibile. „Mi-am dorit ca oamenii să conștientizeze cât este de important să stea în casă, să respecte regulile. Să combatem tot ce înseamnă fake news. Suntem, pe planetă, opt miliarde de oameni și trebuie, de la primul până la ultimul, să avem grijă unii de ceilalți. Uite, cât a fost valabilă izolarea, m-am bucurat de un oraș curat. După primul weekend de relaxare, mizeria e la loc”, a spus actorul. Și pentru că acum nouă ani a lansat ceea ce avea să devină o campanie celebră, ca o a doua semnătură, „Și nu uitați să zâmbiți”, odată cu izolarea, actorul a creat o pagină specială cu acest titlu, pentru cei care simt nevoia unei detensionări prin voie bună. „Știi ce s-a dezvoltat cel mai mult în această perioadă? Dorul de spectatori. Am muncit să-i alin, cumva. Am avut dorința de a rămâne în contact cu ei”, a spus Sebastian Lupu. Așa că a mai creat ceva. Delicii culinare. „Partea cu gătitul a început cam așa: eram în Joia Mare și mă întrebam cine o să ne facă nouă cozonacii în acest an. M-am gândit puțin și am răspuns: Eu!”, își amintește. A luat cartea de bucate, și-a adunat ingredientele și s-a pus pe treabă. Nu oricum, ci în strânsă legătură cu spectatorii de pe facebook, care au urmărit videoclipuri de making off. Au umat prăjituri, lasagna vegetariană, spaghete, costițe de porc la cuptor și aventura nu se termină aici.
„Toate lucurile în care m-am implicat le-am făcut la modul cel mai serios. Și acum vreau să fac la fel. Vreau să studiez gastronomia și vreau să creez noi rețete”, a mai spus actorul.


Să creăm... românește
Și pentru ca publicul să poată vedea cele mai noi rețete și produse culinare, actrița Mirela Niță Lupu a renunțat la prim-plan în bucătărie și a exersat noi profesii: degustător și cameraman. Nu acestea au fost însă principalele ei preocupări în izolare. Ci copiii, copiii bihorenilor. „Odată cu lansarea cursului de teatru pentru copii, am lansat și pagina cu același nume: Atelier de teatru, dans și bune maniere. Primul lucru la care m-am gândit în izolare a fost să le propun copiilor jocuri teatrale care implică mișcare scenică și dans. Am luat însă în considerare lipsa spațiului necesar unor astfel de propuneri și am hotărât să vin în întâmpinarea tuturor copiilor, nu doar a cursanților mei, cu propuneri care să le însenineze zilele”, povestește actrița. „M-am gândit că o parte dintre copii nu au învățat să citească încă, iar ceilalți nu au posibilitatea să meargă la bibliotecă, să citească creații românești. Consider că este important să cunoaștem contribuția înaintașilor noștri în domeniul literaturii”, a explicat Mirela. Așa că și-a ales creatori de literatură românească și și-a început fiecare dimineață citind pentru cei mici, în fața camerei de filmat. Inspirată de propria stare, a ales pentru început poezii și fabule. A urmat o călătorie în lumea lui Păcală, alcătuită din snoave și anecdote și apoi a introdus copiii în lumea legendelor cu și despre fenomene meteorologice. Odată cu primele măsuri de relaxare, copiii au pătruns alături de ea în lumea legendelor despre flori și păsări. „Am început fiecare zi cu o cafea și o carte în mână, citind pentru copii. Pentru mine a fost o activitate care m-a ajutat să mă detașez și să mă simt bine. Sper că a fost o bucurie și pentru cei din jur”, a spus Mirela Lupu.
Pagina rămâne deschisă tututor copiilor curioși, la fel cum rămâne deschisă poarta creativității, redirecționată, de acum, spre teatru, repetiții, spectacol, la fel ca la început...