Prefectul Dumitru Țiplea solicită primarilor raportul privind combaterea ambroziei la nivelul fiecărei localități din județul Bihor.

Instituția Prefectului Județul Bihor a emis joi, 23 iunie, o nouă circulară în atenția edililor locali de la nivelul județului Bihor în care solicită acestora, până la data de 5 iulie, un raport privind măsurile de combatere a ambroziei implementate la nivelul local.

Conform documentului, în perioada imediat următoare funcționarii responsabili cu combaterea ambroziei din cadrul primăriilor vor asigura punerea în aplicare a prevederilor legale şi vor comunica următoarele: terenurile identificate cu potențial risc de infectare cu buruiana ambrozia; numărul total al notificărilor transmise deținătorilor de terenuri expuse la infectarea cu ambrozie; măsurile dispuse în vederea prevenirii şi combaterii ambroziei faţă de deținătorii de terenurilor vizate.

În informarea emisă de Instituția Prefectului se mai arată, printre altele, și că verificarea și constatarea nerespectării de către deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații şi bazinelor piscicole, precum si aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu. Nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lel la 20.000 lei pentru persoanele juridice. Îndeplinirea obligațiilor care le revin autorităților administrației publice locale se verifică de către specialiști desemnați de Instituția Prefectului, care au şi competenţa de a sancţiona.

Prima circulară cu privire la obligațiile care revin primarilor, împreună cu alţi deţinători şi administratori de terenuri, în aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 17/2021 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost emisă în data de 9 martie.