Cea dintâi biografie a lui Avram Iancu - Lansată și la Beiuș!
De-a lungul timpului, numeroși istorici au scris despre Avram Iancu, prima dintre lucrările dedicate marelui fruntaș pașoptist fiind scrisă chiar de un apropiat de-ai acestuia, Iosif Sterca Șuluțiu. Prin urmare, republicarea celei dintâi biografii a lui Avram Iancu acum, la bicentenarul nașterii sale, este un demers cu dublă semnificație, fiind, pe de o parte, încă o dovadă a recunoștinței față de marele înaintaș, iar pe de alta, o încercare reușită de recuperare a unei cărți de o valoare istorică incontestabilă.
Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România a avut inițiativa publicării unei ediții facsimil a volumului intitulat „Biografia lui Avram Iancu (1897)”, aparținând lui Iosif Strerca Șuluțiu de Cărpeniș, un tiraj de zece mii de exemplare văzând lumina tiparului, în 2024, prin intermediul Editurii Ecou Transilvan din Cluj-Napoca.
După cum sublinia, în repetate rânduri, prof. Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, noua ediție a biografiei Crăișorului, scrisă de Iosif Sterca Șuluțiu, a fost destinată distribuirii gratuite cu ocazia diverselor evenimente omagiale din calendarul bicentenarului nașterii Crăișorului Munților.
Așa s-a întâmplat și joi, 3 octombrie, la Beiuș, cu ocazia evenimentului editorial organizat de Asociația „Avram Iancu” Beiuș la sala de festivități a Colegiului Național „Samuil Vulcan”. În fața unui public format în mare parte din membrii entității menționate, cărora li s-au alăturat câțiva invitați – primarul Gabriel Popa, prozatorul Iosif Tocoian, fondatorul Asociației Culturale „Lioara” Beiuș, prof. Gheorghe-Marinel David, vicepreședintele aceleiași organizații, profesori și directori de școli din urbe și din zonă, președintele Tiberiu Groza a prezentat succint activitatea Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, de la înființare și până în prezent, accentuând pe evenimentele din anul bicentenar, printre care și dezvelirea a nu mai pușin de patru busturi ale Iancului, trei în România – la Jucu, lângă Cluj-Napoca, Petroșani și Vulcan, ultimele două în județul Hunedoara – și unul în SUA, la Kenton (Ohio). Vorbitorul a prezentat apoi motivul pentru care a fost retipărită cartea lui Iosif Sterca Șuluțiu:
„Am pregătit această biografie în zece mii de exemplare pentru a o împărți și a o prezenta în primul rând tinerilor pentru că dorim ca ei să-l cunoască pe Avram Iancu prin intermediul acestei cărți, să-l aprecieze, să-l iubească și să-i cinstească memoria. Așa cum o facem și noi acum, la fel să-l cinstească și ei peste câteva decenii, când vor fi adulți și, la rândul lor, vor trebui să formeze alte generații de tineri în spiritul dragostei de neam, de țară, al recunoștinței față de eroi care ne-au oferit acest prezent atât de luminos”.
După cum au putut constata participanții, a fost un dublu eveniment editorial, în fața publicului beiușean fiind adus și un al doilea volum dedicat marelui luptător pașoptist de la a cărui naștere s-au împlinit două secole. Având ca autor pe Romulus Felea și intitulată „Avram Iancu în folclorul moților”, cartea a apărut la Editura Napoca Star, tot în 2024, cu o prefață de acad. Camil Mureșanu.
În numele comunității beiușene, primarul Gabriel Popa a salutat actul cultural inițiat și organizat de președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, Viorel Iancu:
„Vă felicit că ați adus și la Beiuș această biografie a lui Avram Iancu, ceea ce dovedește că sunteți aproape de Beiuș și de beiușeni, iar pe cei din asociația locală vreau să-i felicit pentru implicarea în viața comunității beiușene”.
Pentru a întregi atmosfera de o înaltă trăire românească, membrii Corului Asociației „Avram Iancu” Beiuș, sub bagheta lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, au intonat Imnul Național și câteva îndrăgite cântece patriotice, dintre care nu putea lipsi „Marșul lui Iancu”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.