La noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, miercuri, 12 decembrie, a avut loc prima ediție a galei celor mai reușite proiecte finanțate anul acesta de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Directorul adjunct al DDIP Bihor, Póti Csaba, a anunțat că s-au finanţat parţial, în diferite procente, de peste 50%, 70% sau 80%, 186 de proiecte în 2018 - educative, sociale, culturale, pentru Centenar sau sportive - având 156 de beneficiari, bugetul alocat fiind de aproape 1.200.000 lei. Din acest total, 120 proiecte au fost depuse de ONG-uri, iar celelalte de persoane fizice.

Pe lângă cele 13 categorii, în cadrul galei au mai fost acordate zece premii speciale din partea AMD Bihor, Biroul Agenția Țara Beiușului și Agenția Valea Ierului. Cristina Pușcaș a primit din partea Agenției News Bihor premiul pentru cel mai bun comunicat de presă, însă fosta jurnalistă a fost premiată și în calitate de președinte al Asociației Cei 40 de mucenici pentru proiectul „Portrete ale Unirii”.

„Mă consider una dintre cele mai norocoase persoane căreia i s-a oferit șansa să aducă un omagiu celui mai frumos an din istoria Românilor, anul 1918. Această șansă mi-a fost oferită, în primul rând, de către Asociația Urmașii Marii Uniri, care, în februarie a.c., mi-a lansat provocarea, ca istoric, de a păși pe urmele celor care în urmă cu 100 de ani au purces călare, pe jos, cu căruțele, cu trenurile neîncălzite și geamurile sparte la Alba Iulia Carolina, pentru a se pronunța pentru unirea necondiționată a Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și Banatului cu Patria-Mamă. Ne închinăm cu tot respectul cuvenit nu doar în fața celor 131 de delegați cu credențional care au intrat în Sala Unirii, ci și în fața sutelor de bihoreni care au plecat să se alăture mulțimii, care în acea zi sfântă de 1 decembrie a invadat cu steaguri Alba Iulia”, a spus Cristina Pușcaș.

Proiectul său a ajuns din Piața Unirii la Liceele „Onisifor Ghibu”, „Aurel Lazăr”, „E. Gojdu”, la Cetatea Oradea, Eminescu, Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană, și va ajunge și în alte școli și din județ.

„Ca muzeograf, am constatat o reticență a elevilor și profesorilor de a călca pragul muzeelor, așa că am decis să vin eu la ei, în școli, cu aceste panouri. Am încercat să aduc istoria în stradă, în spații publice, școli, cât mai aproape de elevi și bihoreni”, a precizat reprezentanta Asociației Cei 40 de Mucenici.

În urma voturilor exprimate online, „Trepte spre cunoaștere” a fost desemnat cel mai bun proiect; „Frumusețea curajului”, a colegului nostru Remus Toderici, cel mai frumos album; Asociația „Oltea Doamna Oradea” - cea mai bună organizație; „Atelierele de creație Cultură în Mișcare - cel mai bun proiect cultural; „Noi creștem cu aplauze” - cel mai frumos spectacol cultural.

Pe lângă o serie de cărţi, lucrări şi alte tipărituri realizate din fondurile CJ Bihor în acest an, spaţiul galei a găzduit și câteva expoziţii de artă fotografică: „Frumuseţea curajului” - autor Remus Toderici, „Varadinum International Photo” - Ovi D. Pop, „Portretele Marii Uniri”, autor Cristina Puşcaş şi altele.

La eveniment au participat vicepreședintele Traian Bodea, administratorul județului, Szabó József, și consilieri județeni.