Centenarul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Expoziție aniversară în Telechiu
Centenarul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Telechiu a fost marcat miercuri, 29 iunie, printr-o serie de manifestări menite să amintească de jertfa Armatei Române care a ridicat acest lăcaș.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul părinte episcop dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, împreună cu protopopul Oradiei, părintele Aurel-Simion Goga, cu părintele paroh Vasile Ficuț și un sobor de preoți. Prin grija Muzeului Țării Crișurilor Oradea, invitații au putut admira, în foișorul din curtea bisericii, expoziția temporară Centenarul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Telechiu (1922-2022). Curatorul expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a surprins câteva aspecte legate de istoricul construirii locașului de cult. „Din peste 500 de lăcașuri de cult ortodoxe din Bihor, doar 202 au fost construite înainte de 1918, respectiv 1920, momentul Tratatului de la Trianon, care a permis ridicarea de biserici în Transilvania. Biserica din Telechiu este prima construită de Armata Română în Bihor”, a precizat Preasfinţitul părinte episcop dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei.
Istoricul Bisericii Ortodoxe din Telechiu a fost surprins în șase panouri informative care amintesc atât de ctitorii săi, cât și de cei doi episcopi prezenți în urmă cu 100 de ani la târnosirea locașului de cult. „Biserica Ortodoxă din Telechiu a fost ridicată de Regimentul 2 Vânători „Regina Elisabeta”, sub comanda colonelului Victor Iacobini. Târnosirea bisericii a avut loc pe 29 iunie 1922, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în prezența episcopului ortodox de Oradea, Roman Ciorogariu și a Episcopului Ortodox al Vadului, Feleacului și Clujului, Nicolae Ivan”, a precizat dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Secția Muzeul Orașului Oradea. Biserica adăpostește un impresionant candelabru ornamentat cu gloanțele soldaților din Primul Război Mondial, o adevărată capodoperă. „Aproximativ 20 de gloanțe stau mărturie sacrificiului soldaților români pentru eliberarea pământului strămoșesc. Candelabrul poartă următoarea inscripție: Lucrat de sergentul Stoica Nicolae • Regimentul 2 Vânători „Re” anul 1921”, a subliniat părintele Vasile Ficuț, parohul Bisericii Ortodoxe din Telechiu.
Totodată, biserica deține și o icoană pictată pe lemn întruchipându-i pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil, icoană dăruită bisericii de către mama lui Iacobini. „Pe verso au fost notate următoarele: Donată pentru biserica din comuna Telechiu, ridicată de Regimentul Vânători de sub comanda fiului meu colonel Iacobini Victor, inițiatorul clădirii. Zoe Iacobini”, a adăugat Cristina Liana Pușcaș. Manifestările centenarului care s-au bucurat de prezența a numeroși enoriași, în frunte cu primarul comunei Țețchea, Florin Cazan, s-au încheiat și cu parastasul de pomenire a celor care au făcut posibilă ridicarea bisericii, fiind amintit și generalul Traian Moșoiu, care s-a aflat în fruntea diviziilor ce în aprilie 1919 au eliberat Bihorul de armatele maghiare bolșevice. Organizatorii evenimentului au fost Biserica Ortodoxă Telechiu, Primăria comunei Țețchea și Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.