Ziua Eroilor a fost marcată ieri la Oradea printr-o slujbă la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, urmată de un ceremonial militar la Capela Municipală și depuneri de coroane la mormintele şi monumentele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski” Oradea.

Programul a debutat la ora 9.00, la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului. După slujbă, alaiul s-a deplasat la Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski” Oradea, unde s-a desfăşurat o ceremonie militară. Printre participanţi s-au numărat prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea şi Ioan Mang, viceprimarul Florin Birta, deputatul Florica Cherecheş, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, oameni politici, cadre militare active, în rezervă şi în retragere, elevi.

Despre semnificația acestei zile au vorbit prefectul Ioan Mihaiu şi istoricul Mihai Drecin. „După anul 1920, s-a organizat comemorarea martirilor noștri din Primul Război Mondial, astfel încetul cu încetul s-au pus bazele cultului eroilor care printr-un decret regal s-a hotărât ca în amintirea jertfei lor, sărbătoarea să fie legată de o importantă dată din istoria bisericii noastre și anume Înălțarea Domnului”, a menţionat prof.univ.dr. Mihai Drecin. În cadrul ceremoniei, au fost rostite numele eroilor bihoreni căzuți în Primul Război Mondial. „Anul acesta, județul Bihor și municipiul Oradea au avut plăcerea și bucuria de a-i comemora pe cei căzuți în urmă cu o sută de ani în condițiile pe care le știți și de a marca într-un mood festiv și cald împlinirea acestei sute de ani”, a afirmat colonelul (rez) Dan Poinar. Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, succesiv la: Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial; Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial; Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989; Monumentul Militarilor Unguri căzuți în primul și al Doilea Război Mondial;

Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.