Aeroportul Oradea a depus joi, 22 august, o cerere de finanțare din fonduri europene pentru realizarea unui parc fotovoltaic, în cadrul apelului competitiv de proiecte lansat de Ministerul Energiei.

Puterea instalată totală a panourilor fotovoltaice va fi de 5 MW, iar producția medie anuală de energie electrică din surse regenerabile este estimată la peste 6.000 MWh.

Studiul de fezabilitate a fost aprobat în ședința extraordinară de îndată a Consiliului Județean Bihor din această săptămână, din 20 august. Proiectul are o valoare totală estimată de 15,3 milioane de lei, cu TVA.

„Parcul ar urma să fie amplasat pe un teren cu o suprafață de aproximativ 8 hectare, care nu poate fi utilizat în alte scopuri. În perioada următoare vor fi analizate dosarele și vom vedea dacă se va câștiga finanțarea”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în timpul ședinței de îndată.

Bugetul total al programului este de 400 de milioane de euro, iar solicitanții pot obține o finanțare nerambursabilă de până la 20 de milioane de euro per proiect.

Instalarea unui parc fotovoltaic la Aeroportul din Oradea va reduce semnificativ costurile cu energia electrică, contribuind totodată la protejarea mediului prin utilizarea surselor regenerabile.