Municipalitatea orădeană se arată optimistă în ce priveşte începerea, în cursul lunii octombrie, a lucrărilor de restaurare a unei părţi din Cetatea Oradea. Cu toate că de mai bine de o lună caietul de sarcini a fost finalizat, abia la mijlocul acestei săptămâni documentaţiile aferente au fost transmise la SEAP în vederea demarării procedurii de atribuire a lucrărilor de execuţie.

 

Grija excesivă pentru realizarea caietului de sarcini este explicabilă în condiţiile în care este vorba de fonduri europene.

Proiectul de revitalizare a fost aprobat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 36.780.329,12 lei. Timp de şase ani, opt corpuri din Cetatea Oradiei vor fi reabilitate, urmând să primească diferite funcţiuni: Muzeul Cetăţii, Biblioteca Cetăţii, Administraţia Cetăţii, Muzeul Pâinii, Consorţiul Cultural, Strada Breslelor, respectiv Lapidariul.

Firmele interesate sunt rugate să urmărească anunţurile privind procedura de atribuire ce vor fi postate pe www.e-licitatie.ro şi pe www.oradea.ro. Pentru dirigenţia de şantier aferentă aceluiaşi obiectiv de investiţii se va urma procedura cererii de oferte. Chiar dacă interesul firmelor de construcţii este mare, acestea ar trebui să fie mult mai prudente în condiţiile în care legislaţia europeană limitează valoarea lucrărilor suplimentare la cel mult 10%, faţă de 50%, cum au fost învăţaţi constructorii români.

 

De altfel, şi Primăria Oradea va trebui să dea dovadă de mult mai multă rigoare în selectarea executantului, riscând să piardă finanţarea, în cazul în care firma desemnată nu înţelege să respecte normele europene.