Chiraleu - La marginea Autostrăzii Transilvania prind rădăcină primele afaceri
Bihorenii care au primit bani pentru terenurile peste care trece Autostrada Transilvania s-au apucat de bussines. O fundaţie clujeană împreună cu constructorul Bechtel au finalizat un proiect de educaţie antreprenorială derulat în perioada octombrie 2007-august 2009. Proiectul vizează stimularea localnicilor din comunele de pe aliniamentul autostrăzii în a investi banii, în special cei primiţi din exproprieri, pentru afaceri. Un tânăr fermier bihorean a reuşit să obţină astfel fonduri nerambursabile de 53.000 euro pentru un proiect de modernizare a exploataţiilor agricole, în valoare totală de 119.000 euro.
Alin Molnar are 31 de ani şi este agricultor din satul Chiraleu, comuna Tăuteu. Pe o suprafaţă de 250 de hectare, majoritatea în arendă, el cultivă porumb, grâu, secară şi rapiţă. Primind bani din exproprierile de terenuri de pe aliniamentul Autostrăzii, tânărul agricultor s-a decis să îşi consolideze afacerea din agricultură. Astfel a ajuns să facă cunoştinţă cu Fundaţia Danis din Cluj, care susţinea în zona Chiribiş un curs de educaţie antreprenorială. Cursurile de Educaţie Financiară şi Dezvoltare a Abilităţilor Antreprenoriale urmăresc educarea populaţiei rurale privind gestionarea eficientă a resurselor financiare proprii, cu accent pe dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale. După finalizarea cursului, Alin a trecut la acţiune, în martie 2008 depunându-şi o cerere de finanţare a unui proiect din fonduri europene în valoare de 119.900 euro. Propunerea, care include şi un plan de afaceri, vizează achiziţionarea unui tractor şi utilaje agricole şi are ca obiective creşterea productivităţii muncii şi adaptarea la standardele europene. Proiectul a primit undă verde şi la un interval de aproximativ trei săptămâni i-au intrat cei 53.000 de euro nerambursabili. Prin eforturi proprii, beneficiind de un credit girat de o bancă din Oradea, Alin Molnar a reuşit să facă rost şi de restul de bani pentru capitalizarea proiectului. Şi-a convins vecinii, neamurile şi cunoscuţii din sat să încheie contracte de arendă pe termen lung şi a dat bice proiectului.
„Până acum am fost agricultor. De acum înainte sunt antreprenor. La curs am învăţat foarte multe lucruri utile care m-au ajutat să pun pe picioare afacerea mea. La facultate am învăţat tehnologie, nimeni nu ne-a explicat cum trebuie gândită o afacere", ne-a declarat Alin Molnar.
În februarie anul acesta întreprinzătorul din Chiraleu şi-a achiziţionat utilajele agricole. Noi nouţe, ele au trecut de inspecţia specialiştilor de la Oradea, intrând în producţie. „Tractorul e de mare capacitate, e foarte scump, dar şi extrem de fiabil, face cât patru tractoare mari produse la noi", spune Alin Molnar.
Vara aceasta utilajele au intrat în plină campanie şi rezultatele se văd, tânărul fermier declarându-se mulţumit de recoltă şi investiţia făcută. Totuşi, birocraţia din sistemul românesc îi dă mari bătăi de cap, dar nu se dă bătut şi intenţionează să constituie o Asociaţie a producătorilor agricoli din zona Marghita.
Pe 20 august Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială împreună cu constructorul Autostrăzii Transilvania a pus punct proiectului de educaţie antreprenorială pentru locuitorii din zona autostrăzii. În Bihor, programul s-a derulat în Chiribiş, la el înscriindu-se 22 de beneficiari, rezultând opt planuri de afaceri. Cordelia Bădescu, directorul executiv al Fundaţiei Danis a motivat demersul educaţional în beneficiul locuitorilor din aliniamentul autostrăzii: „Deşi unii dintre localnici care au beneficiat de bani din exproprieri aveau idei de afaceri, noi am încercat să-i ajutăm să facă un pas înainte, să vadă mai uşor oportunităţile, să nu se lase dominaţi de criza economică."
Comentarii
Nu există nici un comentariu.