Cinci conferințe, o conferință-spectacol și dialoguri publice - Încep Conferințele Dilema
Joi seara, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă Sion se dă startul celei de a treia ediții a Conferințelor Dilema la Oradea.
Cu invitați speciali și cu un program asortat temei alese, „Virtuțile bunei guvernări", vreme de trei seri, primele două la Sinagoga Neologă Sion și cea de a treia la Muzeul Țării Crişurilor, se va dezbate tema bunei guvernări, fără a se vorbi despre partide și candidați, despre actualul Guvern sau actuala Opoziție, ci despre cum privim în perspectivă largă buna guvernare.
Joi, 16 mai la Sinagoga Neologă, ora 19.00 se va desfăşura prima conferinţă - Sever Voinescu - „Umanism și bună guvernare”. Suntem tot mai obișnuiți să credem că o bună guvernare este aceea care ține costul vieții jos și satisfacția generală sus. Mai nou, pretindem guvernărilor să ne rezolve tot mai multe probleme (educația copiilor, sănătatea noastră, confortul, pacea, libertatea, siguranța în toate sensurile, de la cea a străzii, la cea a zilei de mâine) și să devină, astfel, furnizori de fericire. Dar buna guvernare nu este una care te face fericit, ci una care, în limbaj kantian, tratează toți oamenii și pe fiecare în parte conform unei maxime universale umaniste. La ora 20.30, conferinţă Daniel David - „Despre «mindsetul» leadershipului actual în politică. Cum este și cum ar trebui să fie”. Leadershipul are atât o componentă de predispoziție genetică, cât și o contribuție decisivă a mediului, în care nucleul psihologic ocupă rolul fundamental. Vom analiza această structură „psihobiologică", cu implicații pentru leadershipul politic, atât într-un model descriptiv (cum este), cât și în unul prescriptiv (cum ar trebui să fie).
Vineri 17 mai, la Sinagoga Neologă Sion, ora 19.00, Valeriu Stoica va susţine conferinţa „Buna guvernare și reaua guvernare în 3 fresce de Ambrogio Lorenzetti”. În Palazzo Pubblico din Siena, în Sala dei Nove, sunt trei fresce care înfățișează buna guvernare și reaua guvernare, fiecare cu efectele ei specifice. Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoției estetice de o invitație la meditație asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenței estetice, pictorul reușește să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecințelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în șase scene care alcătuiesc cele trei fresce, cu denumirea Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări.
La ora 20.30 - Emil Hurezeanu - Reversul sau Eșecul Europei. Conferința va fi orientată mai ales spre ceea ce nu mai sunt Virtutea în Politică și Buna Guvernare, deci o poveste despre Reversul sau Eșecul Europei: anamneză, diagnostic, tratament sau prevenirea lor. Spectrul amenințărilor ultimative la adresa Europei este mai mare decât suma avantajelor ei îmbietoare. Europa se află într-un moment al balansării (tipping point): dinspre Vest spre Est, dinspre federalism spre naționalism, dinspre democrație spre autoritarism. Cum funcționează, în această constelație „Virtutea în Politică și Buna Guvernare"?
Sâmbătă 18 mai, la Muzeul Țării Crișurilor, la ora 17.00 se va desfăşura conferința spectacol cu Toni Grecu și Doru Antonesi - „Umor, prostie și fake news din '89 până azi”. Intrarea la toate evenimentele este liberă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.