Consiliul Județean Bihor pregătește semnarea a trei protocoale de colaborare cu Primăriile Aleșd, Beiuș și Sânmartin pentru realizarea centurilor ocolitoare a acestor localități.

Centurile Aleşd şi Beiuş

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că a convenit cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere  (CNAIR) și cu Primăriile Aleşd şi Beiuş modalitățile de colaborare pentru realizarea, până la finalul anului 2023, a centurilor ocolitoare ale celor două localităţi, astfel încât să nu fie pierdute fondurile europene asigurate prin actualul ciclu de finanţare.  

„Săptămâna viitoare vor fi aprobate protocoalele de implementare pentru fiecare centură cu CNAIR. Modelul a fost deja negociat, urmează să fie prezentat cel mai târziu luni, și în ședința de joi (26 noiembrie) ar urma să fie aprobat. În paralel cu acest protocol, atât Consiliul Județean Bihor, cât și consiliile locale ale localităților Aleșd și Beiuș vor semna câte un protocol de colaborare, astfel încât din luna decembrie să ne apucăm de lucru efectiv. Responsabilitățile vor fi partajate, fiecare din cele două primării urmând să suporte o parte din cheltuielile pregătitoare, iar Consiliul Județean va suporta studiul de fezabilitate efectiv. Primăriile vor finanța studiile geologice, topografice, hidrologice, analizele de trafic – documente pregătitoare”, a declarat Bolojan.

Preşedintele CJ a menţionat că, până la începutul lunii decembrie, se vor realiza trei variante de trasee pentru fiecare din cele două centuri: varianta veche (lungă – a cărei valoare este de peste 120 de milioane de euro, considerată nefezabilă) și alte două variante, mai scurte, care se estimează că nu vor depăși 30-35 de milioane de euro.

varianta finală a fiecărui drum de centură va fi aleasă până cel târziu la începutul lunii ianuarie.

„Cel mai târziu la 1 mai anul viitor ar urma să avem cele două studii de fezabilitate pentru centurile Aleșd și Beiuș aprobate, cu toate avizele de mediu, electrice, etc. emise. La final, va urma o Hotărâre de Guvern prin care se vor aproba indicatorii. Exproprierea va fi făcută de CNAIR. Obiectivul este ca la 1 iulie 2021 să fie lansată licitația pentru cele două centuri, în așa fel încât până la finalul anului 2023 să finalizăm lucrările”, a mai declarat președintele CJ Bihor.

 

Drum ocolitor al comunei Sânmartin

Un alt proiect vizat de noua conducere a CJ Bihor este realizarea unui drum nou care să ocolească atât Sânmartinul, cât şi Băile Felix. Drumul va fi finanțat în cadrul exercițiului financiar european 2021 – 2027.

Potrivit lui Bolojan, CJ Bihor va prelua de la Zona Metropolitană Oradea studiul de fezabilitate pentru acest proiect, în prezent blocat şi va semna un protocol de colaborare cu Primăria Sânmartin. Protocolul de colaborare ar urma să fie semnat la finalul lunii decembrie.

„Studiul de fezabilitate va fi revizuit, iar traseul actual propus al drumului nou va fi extins cu aproximativ 5 km (lungimea totală va fi astfel de 12 km), în așa fel încât să ocolească şi Stațiunea Băile Felix și să se racordeze la DN76 la benzinăria USA Oil, în zona de dinaintea pădurii localității Hidișelu de Jos”, a menţionat Bolojan, adăugând că, astfel, va fi evitată în totalitate tranzitarea staţiunii Băile Felix de cei care vin dinspre Beiuş spre Oradea. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la 35–40 de milioane de euro.

 „Va fi un decalaj de aproximativ 6 luni între proiectele la centurile Beiuș şi Aleșd și cel din Sânmartin. Estimarea este ca acest drum să fie finalizat până la finalul anului 2024”, a mai declarat Ilie Bolojan.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Bihor a anunţat că în şedinţa de săptămâna viitoare a CJ se vor aloca bani comunelor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei pentru demararea procedurilor de expropriere pe traseul viitoarelor centuri ale celor trei UAT-uri. „Estimarea este ca până la finalul anului viitor să avem atât proiectul tehnic realizat, cât și exproprierea finalizată, în așa fel încât în primăvara anului 2022 să începem lucrările,” potrivit lui Ilie Bolojan.