Consiliul Județean Bihor a aprobat ieri, în ședința extraordinară de îndată, susținerea curselor aeriene regulate între aeroporturile din Oradea și Varșovia, de unde pasagerii au conexiuni „către Statele Unite, Canada, Asia și toată Europa”. Licitaţia pentru alegerea companiei aeriene va avea loc la începutul anului viitor, astfel încât zborurile să poată fi operate din primăvară.

 

În şedinţa extraordinară de îndată a Consiliului Judeţean Bihor de miercuri, 6 decembrie,

unul dintre punctele de pe ordinea de zi a vizat „impunerea unei obligații de serviciu public în ceea ce privește serviciile aeriene regulate între aeroportul din Oradea și aeroporturile din Varșovia, conform art. 16 și art. 17 din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008”. Cursele ar trebui să fie operate pe o durată de patru ani, cu respectarea următoarelor standarde minime: capacitatea aeronavei utilizate pentru operarea zborurilor să aibă cel puțin 75 de locuri, programul de zbor săptămânal să includă cel puțin 4 zboruri de la Oradea la Varșovia și retur, compania să aibă o flotă mare, să aibă parteneriate cu mai multe companii aeriene şi să aibă capacitatea de a înlocui aeronava dacă vor fi defecţiuni.

„Asigurarea conectivității este o condiție de dezvoltare pentru fiecare comunitate. Din punctul acesta de vedere, pentru Municipiul Oradea și Județul Bihor, asigurarea conectivității rutiere, feroviare și aeriene este foarte importantă pentru continuarea dezvoltării în anii următori. În ceea ce privește conectivitatea aeriană, anul acesta a fost un an al investițiilor în infrastructura aeroportului. La finalul acestui an vor fi încheiate cele trei proiecte din fonduri europene: pentru extinderea pistei, pentru infrastructura de siguranță și construcția noului terminal. Următorii doi-trei ani ne propunem să fie anii în care conectivitatea aeriană să se dezvolte și să asigure condiții pentru legătura aeroportului din Oradea cu lumea și, de asemenea, pentru a permite afacerilor și turismului să se dezvolte”, a precizat preşedintele Ilie Bolojan în timul şedinţei extraordinare de îndată.  El a menţionat că una dintre direcţiile urmărite de administraţia judeţeană în privinţa conectivităţii aeriene a presupus legătura Aeroportului din Oradea cu cel puţin un hub aerian european, astfel încât „orădenii să poată să se ducă, în condiţii civilizate, în lume, dar şi cei care au afaceri în Oradea, companiile mari care lucrează aici plus turiştii care vor să viziteze Oradea să poată să ajungă la noi”.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a explicat că acest model se aplică deja de către alte orașe din Europa, de dimensiuni similare cu Oradea. „Am urmărit câteva lucruri: să luăm legătura şi să ne ducem într-un hub de unde să poţi să zbori în cât mai multe destinaţii, să existe o linie cu o companie europeană care are parteneriate, astfel încât să nu trebuiască să-ţi ridici bagajul şi să-l treci din nou prin sistemele de verificare, ci să te urci în Oradea şi să cobori la destinaţia din lume în care doreşti, deci să existe o companie de linie care să opereze pe aceste zboruri, să fie un hub mare, cu bune conexiuni. Analizând aceste posibilități, dar și disponibilitatea companiilor de a opera în anii următori pe Oradea, propunem ca această susținere să se facă cu aeroportul din Varșovia, capitala Poloniei, cel mai mare hub aerian din zona central-estică a Europei. Asta ar presupune să scoatem la licitaţie operarea a patru curse săptămânale dus-întors, astfel încât să ai posibilitatea ca din Varşovia să zbori către alte destinaţii, Varşovia având conexiuni către Statele Unite, Canada, Asia și toată Europa. Practic, la 3-4 ore de la aterizare să ai 30-40 de destinații”, a precizat Bolojan, care a anunţat şi următorii paşi care vor fi făcuţi de administraţia judeţeană, după aprobarea proiectului. „În perioada următoare, vom transmite documentația Comisiei Europene pentru a ne fi aprobată, vom demara procedura de licitație la începutul anului viitor și estimăm că în primăvară, dacă vor fi companii interesate, am putea să avem o procedură finalizată și după aceea să se poată opera”.

Prețurile biletelor vor fi stabilite de ofertant, iar operarea rutei va fi compensată financiar de Consiliul Județean Bihor, după un model de calcul stabilit în caietul de sarcini. Compensația se va plăti trimestrial și va acoperi doar cheltuielile de operare efectivă a serviciilor aeriene și cheltuielile aferente operațiunilor pe aeroporturile din Oradea şi Varşovia. „Dacă aeronava va zbura cu un număr suficient de pasageri, înseamnă că cofinanţarea noastră va fi foarte redusă sau spre zero. În condiţiile în care aceste zboruri, cel puţin într-o primă etapă, nu vor fi profitabile înseamnă că CJ Bihor îşi va asuma răspunderea să acopere aceste cheltuieli”, a afirmat preşedintele CJ Bihor.