Coaliţia Rogerius critică proiectul pilot de colectare a deşeurilor din Oradea - Un experiment ratat
Coaliţia Rogerius critică proiectul pilot de colectare selectivă a deşeurilor pe sistemul „plăteşti cât arunci”, demarat de municipalitatea orădeană, considerând că este „un deziderat pe care Primăria și firmele partenere nu vor fi în stare să-l pună în aplicare corect”, „un experiment prin care se mimează soluţii”.
„Municipalitatea orădeană încearcă de doi ani implementarea ideii de „plătești cât arunci”, însă în afară de comunicate și demonstrații în forță prin țarcurile de gunoi nu a putut să arate nicio măsură viabilă bazată pe realitățile din teren. În luna decembrie, concomitent cu prelungirea termenului pentru tariful pe persoană, datorat așa-zisei presiuni a asociațiilor de proprietari, o găselniță ieftină a Primăriei Oradea, au dorit să câștige timp printr-un „proiect pilot”, prin care vor să ne demonstreze că soluția este excepțională, trebuie doar să ne supunem”, se arată într-un comunicat de presă al Coaliţiei Rogerius.
Membrii Coaliţiei critică modul în care a fost selectată asociaţia de proprietari în care se desfăşoară proiectul pilot, precum şi modul de selectare a firmei care, împreună cu operatorul de salubritate, va gestiona datele: „Au toate bazele „reușitei”: au ales, pe criterii numai de ei știute, o asociație de proprietari la modul netransparent, unde președintele are „disponibilitatea de a comunica”, după cum se precizează în răspunsul acordat de municipalitate în februarie 2022. Și celelalte criterii enumerate ar putea fi regăsite la zeci de alte asociații, numai că pentru acestea anunțul de selecție a fost restricționat: număr mare de locatari - peste 700, nu are datorii în relația cu operatorul serviciului public de salubritate etc. Mai mult, societatea parteneră, Cargo Track SRL, a fost aleasă fără a putea fi justificat în mod real niște criterii profesionale. Experiența de 10 ani în domeniul acesta sau asemănătoare cu siguranță ca au și alte firme doritoare de reclamă...”.
O altă nemulţumire este legată de gestionarea datelor cu caracter personal obţinute odată cu scanarea cipurilor de pe saci, date „la care pot ajunge cei de la municipalitate și firmele partenere (RER Vest, Eco Bihor etc.)”. „Practic, însăși modalitatea de prezentare a proiectului specifică faptul că esența este posibilitatea de urmărire a clientului, odată ajuns în preajma țarcului, iar o presupusă amendă privind conținutul sacului este posibilă doar după verificarea conținutului ei! Prin simpla enumerare a unor normative, Primaria Oradea are doar o încercare firavă de a nu recunoaște că prin această metodă încălcă grav principiilor GDPR. Nimeni nu și-a dat acrodul expres ca angajații respectivelor instituții sau firme să poată verifica infomații despre preferințe în alimentație, starea de sănătate etc.”, precizează reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, care adaugă: „Acest proiect a trecut prin mai multe etape de a „demonstra” cât de benefic va fi comunității locale, de la controale prin containere unde polițiștii locali amendează în funcție de „propriile simțuri dacă fapta reclamată se confirmă”, și nu regulamente stricte, așa cum ni s-a specificat în răspunsul primăriei din decembrie 2021. A urmat acest anunț cu proiectul pilot total netransparent și care încalcă drepturi ale noastre, care este mai mult doar o nouă fugă înainte, prin care doar mimează activități. Dacă locuitorilor cartierului respectiv le este convenabil acest proiect, specificăm faptul ca membrii Coaliției Rogerius nu vor admite nicio implementare a vreunui proiect abuziv, menit să supună comunitatea la cheltuieli inutile și control. Primăria, dacă tot vrea să demonstreze corectitudine, ar fi trebuit chiar în timpul controalelor să ia la rost însăși firma RER care nu este în stare să asigure mentenanță țarcurilor, iar avertismentele și amenzile sunt „bazate” pe gunoaie depozitate la voia sa de orice persoană. „Plătești cât arunci” rămâne doar un slogan, un deziderat pe care Primăria și firmele partenere nu vor fi în stare să le pună în aplicare corect, și o demonstrație clară că nimeni din Primăria Oradea nu este în stare să își asume eșecul acestui proiect!”.
Reamintim că Primăria Oradea derulează, pe parcursul a trei luni, un program pilot de colectare selectivă a deşeurilor la Asociația de proprietari „Cartier Prima” din Oradea.
Scopul principal al proiectului este de a identifica cantitatea (volumul), tipul deșeurilor reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă depozitate de către fiecare utilizator din cadrul asociației.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.