Meloterapia chiar ajută. Acesta a fost mesajul pe care a vrut să-l transmită orădenilor violonistul Alexandru Tomescu, ieri, la Spitalul Municipal, unde le-a cântat, cu celebra vioară Stradivarius, copiilor și mămicilor internate pe secțiile unității medicale.

 

Parte a unui proiect național intitulat „Sunet pentru sănătatea copiilor”, evenimentul a început cu o scurtă conferință de presă la care au participat managerul Spitalului - Maria Silaghi, președintele Asociației Life Education For All - Oana Mîndruț, pianista Angela Drăghicescu și violonistul Alexandru Tomescu.

„Mă bucur că există astfel de asociații care se gândesc la copii. Anul trecut ne-au dotat 12 saloane cu audioteci. Sunt bineveniți oricând, iar copiii sunt nerăbdători să îi audă”, a spus Maria Silaghi.

Alexandru Tomescu a povestit despre o întâmplare amuzantă petrecută în spital.

„Ultima dată când am cântat într-un spital eram internat pentru o pneumonie și trebuia să repet. Am plecat din salon pentru că îi deranjam pe bolnavi și am mers într-un laborator de analize care era gol. Când am terminat și am ieșit, erau acolo o mulțime de pacienți și de medici care se strânseseră să mă asculte. A fost un moment foarte frumos. Cred că atunci când corpul este bolnav și în suferință, sufletul poate fi întărit cu ajutorul muzicii. Iar sufletul întărit poate ajuta și la alinarea sau vindecarea trupului. Meloterapia nu este un moft, ci este o terapie în adevăratul sens al cuvântului care chiar ajută oamenii”, a declarat violonistul.

Pianista Angela Drăghicescu a spus că în 16 ani de viață trăită în SUA a văzut multe rezultate remarcabile datorate meloterapiei, mai ales în ceea ce-i privește pe copiii autiști și că se bucură să vadă că și în România se fac pași în această direcție.

A urmat, la ora 10.20, miniconcertul susținut la etajul 6 al Spitalului Municipal. Au participat în jur de 40 de copilași însoțiți de mămici sau bunici. Tomescu a cântat „Preludiu în Mi major”, de Johann Sebastian Bach, și „Scherzo a capriccio” de Fritz Kreisler.

Asociația Life Education For All și-a propus în acest an să doteze cu audioteci 15 spitale din România, după ce, în anii trecuți, a dotat peste 100 de saloane de copii bolnavi cronici din 10 spitale cu câte o audiotecă (un audioplayer, un videoplayer, un televizor, căști, CD-uri cu povești pentru copii, muzică pentru copii, muzică clasică, muzică relaxantă și terapeutică, cd-uri și dvd-uri cu conținut educațional și cu filme sau desene animate).

Cei care doresc să contribuie la proiect o pot face donând 4 euro (nu se percepe TVA) la 8862 în perioada 15 mai-15 august, donând orice sumă între 5 și 1.000 de lei pe bursabinelui.ro sau donând direct în contul Asociației Life Education For All, RO 69BTRLRONCRT0268430201 deschis la Banca Transilvania Cluj.