Anul acesta va avea loc unul dintre cele mai ample evenimente culturale dedicate comunităţii: Zilele Sfântului Ladislau, care au ajuns la cea de a X-a ediţie. Concertele din festival aduc pe scena orădeană nume sonore din Ungaria: Ákos, Bagossy Brothers Company și Beatrice.

Ediţia aniversară a Zilelor Sfântului Ladilsau va avea loc între 20 şi 26 iunie la Oradea şi va găzdui concerte cu genuri diverse de muzică, expoziții de artă, spectacole de teatru și dans, dar și activități sportive, manifestări pentru copii și familii. Evenimentele de zi vor avea loc în Cetatea Oradea, iar cele de seară în Piața Unirii, însă festivalul va include evenimente și în alte locuri din oraș. „Un festival, două locuri - acesta ar putea fi sloganul din acest an al Zilelor Sfântului Ladislau”, a precizat Varga  Korpos Dalma,  președinta Asociației Szent László, care organizează evenimentul.

Concertele  principale ale festivalului vor  fi cele susținute de Ákos (duminică, 26 iunie), Beatrice (sâmbătă, 25 iunie) și Bagossy Brothers Company (vineri, 24 iunie).

Concertul Ákos este oferit cu susținerea Primăriei Oradea, așa cum a anunțat Alina Toie, managerul general al APTOR. Iubitorii de muzică se vor putea bucura și de concertul comun al Corului Kodály din Debrețin, alături de Filarmonica din Oradea. Programul Zilelor Sfântului Ladislau va urma scenariul de dinaintea pandemiei: va începe cu „ziua minus doi”, care cuprinde o serie de spectacole și expoziții, dar va include la start și tradiționala cursă de biciclete „De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau”. Așa cum a precizat Bódor Edit, referenta responsabilă pentru comunitatea maghiară de peste hotare și pentru culte, şi Primăria Debrețin, contribuie la realizarea festivalului, finanţând o serie de evenimente. Între acestea se află spectacolul Tűzliliom, o adaptare scenică  a cărții lui Wass Albert, Vrăjitoarea din Fântânele, și un recital de poezie și cântece în cinstea regelui cavaler. Orădenii vor putea viziona expoziția dedicată celor 100 de ani ai Clubului Foto din Debrețin și expoziția personală a pictorului Toró József, intitulată Hazatérés (Revenire)  și vor putea participa la prezentarea cărții cu titlul Állítsuk meg az időt (Să oprim timpul) a lui Szénási Miklós și Heller Zsolt.
În weekendul 24-26 iunie, meșteșugari și artiști populari de la Debrețin vor umple Castelul, Casa de Tineret Demki va oferi programe diverse copiilor și familiilor, iar Teatrul de PăpușI Vojtina va fi prezent, de asemenea, la Oradea. Totodată, în penultima zi a festivalului, elevii din Debrețin și din Polonia vor fi aduși la Zilele Sfântului Ladislau   pentru a învăța despre moștenirea regelui cavaler și despre istoria orașului. „Este bine că putem vorbi despre cultură în aceste vremuri în care răboiul ne dezbină, dar cultura ne apropie”, a spus Zatykó Gyula. Acesta a subliniat faptul că, încă de la bun început, unul dintre obiectivele principale ale Zilelor Sfântului Ladislau a fost acela de a crea o punte de legătură între maghiarii care locuiesc de ambele părți ale graniței și locuitorii maghiari și români din Oradea.