DGASPC este „cea mai pătată istituţie” din subordinea administraţiei judeţene, constată vicepreşedintele Traian Bodea, acuzând faptul că modul în care se desfăşoară activitatea este „similar mafiei italiene”. El a prezentat mai multe cazuri de contracte suspecte derulate de instituţie de când este condusă de Călin Puia, ex-directorul aflat în conflict cu conducerea CJ.

 

Acuzând că la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor se „sifonează” bani publici, vicepreşedintele Traian Bodea a menţionat că achiziţiile instituţiei au fost „direcţionate” către anumite firme. Astfel, el a dat exemplul unei firme selectată prin negociere directă pe SEAP, care a primit peste 30 de contracte de lucrări. În cazul acestei firme, cifra de afaceri este realizată în totalitate din contractele încheiate cu DGASPC Bihor. Traian Bodea susţine că în contractele încheiate sunt prevederi de realizare a unor lucrări în valoare de 60.000 lei care să fie realizate în 6-10 zile.

„Nu ai cum fizic să faci aşa ceva”, a afirmat vicepreşedintele CJ. Bodea a vorbit şi despre contractele pentru instalarea de camere de supraveghere şi sisteme antiincendiu, în valoare totală de aproape 900.000 lei. Cele două contracte au fost încheiate în aceeaşi zi, cu aceeaşi firmă. În plus, firma respectivă a „câştigat” şi contracte de mentenanţă pentru celel două sisteme pe care le-a instalat. Astfel, firma este plătită cu peste 20.000 lei pe lună pentru mentenanţa sistemului de supraveghere. „5.000 de euro pentru ce? Prin contract era asigurată garanţie pentru camere. E un fel de abonament pe bani publici”, a afirmat vicepreşedintele de la judeţ.

Un alt exemplu dat de Traian Bodea se referă la „un SRL din Bulz”, care furnizează alimente şi alte produse pentru DGASPC la preţuri mai mari decât cele ale firmelor consacrate în acest domeniu. Acelaşi SRL, susţine Bodea, are legături cu ONG-ul care administrează Centrul de la Remeţi, acuzat de CJ Bihor că „sifonează” fondurile destinate beneficiarilor. O altă firmă, înfiinţată cu doar două luni înainte de organizarea licitaţiei, a fost aleasă de DGASPC să furnizeze rechizite în valoare de aproximativ 300.000 lei, susţine Traian Bodea. Potrivit acestuia, prin astfel de contracte, conducerea DGASPC Bihor nu face altceva decât să fure de la săraci, înşelându-i pe beneficiarii de servicii sociale. El este convins că produsele achiziţionate nu au ajuns cu adevărat la beneficiari, însă susţine Bodea, contractele sunt îmbrăcate într-o formă de legalitate, astfel că e foarte greu să dovedeşti ilegalităţile comise de managementul DGASPC.

„Domnul Puia practică vorba românului: hoţul neprins e negustor cinstit”, a afirmat Traian Bodea, adăugând că, în opinia sa, DGASPC Bihor e „cea mai pătată instituţie din subordinea Consiliului Judeţean. „Această instituţie funcţionează ca un SRL. Acolo există un grup ca un ciorchine: 6-8 persoane care încearcă să-şi păstreze funcţiile. Mă mir că se ţin cu dinţii de scaune. Toate companiile din parcurile industriale orădene angajează directori. Dacă sunt aşa de buni, să se angajeze acolo”, a declarat Bodea. Potrivit acestuia, directorii, managerul public şi şefii de servicii din DGASPC luptă să-şi păstreze facilităţile, bonusurile primite. „Cum trece timpul, ni se arată faptul că avem de-a face cu o caracatiţă, cu un sistem bine pus la punct, gândit, similar mafiei italiene, prin care dacă unul deschide gura riscă să nu mai lucreze acolo, sau să i se aplice sancţiuni”, susţine vicepreşedintele Traian Bodea, care a precizat că, din câte ştie, există un dosar în lucru la Poliţia Economică şi unul la DIICOT legat de situaţia de la instituţia subordonată CJ.  Traian Bodea a anunţat că în prezent se lucrează la o restructurare a organigramei Direcţiei pentru Protecţia Copilului, care va presupune inclusiv desfiinţarea unor posturi de conducere.