Unicul candidat la funcția de președinte al PNL Bihor, Ilie Bolojan a câștigat un nou mandat la alegerile ce au avut loc sâmbătă, 17 iulie, la Arena „Antonio Alexe” din Oradea. În cadrul evenimentului, a fost ales noul Birou Politic Județean al filialei, cu un mandat de patru ani.

 

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat președintele PNL, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, eurodeputatul Rareș Bogdan, eurodeputatul Vasile Blaga, mai mulţi preşedinţi de organizaţii judeţene din ţară, inclusiv Emil Boc, de la Cluj și Gheorghe Flutur, de la Suceava. 

De asemenea, nu au lipsit de la eveniment secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și președintele filialei PNL Satu Mare, Adrian Cozma.

Ilie Bolojan, liderul liberalilor bihoreni, a prezentat evoluția performanțelor obținute de PNL Bihor, în ultimele cicluri electorale. De asemenea, liderul PNL Bihor a subliniat direcția de dezvoltare urmărită pentru județul Bihor și importanța pe care o vor avea, în acest sens, rezultatele echipelor de la Primăria Oradea, Consiliul Județean, Prefectura Bihor, dar și a parlamentarilor PNL Bihor, respectiv importanța finanțării proiectelor județului, de către Guvernul României.

Cei 692 de delegați prezenți au intrat în sală în baza dovezii vaccinării sau a unui test negativ și au votat noua conducere județeană a PNL Bihor în cabine de vot special amenajate.

„Ar fi mare păcat ca fructele, de la toată această muncă a noastră, să le culeagă altcineva în 2024. Aceasta ar însemna pentru noi o trimitere în opoziţie pentru foarte mulţi ani, dacă vom pierde anul 2024. De aceea vă spun cu îngrijorare că m-am uitat atent la ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în PNL şi nu este bine. Războaiele interne din PNL trebuie să se încheie. Trebuie să punem capăt războaielor interne sau aceste războaie vor pune capăt performanţei PNL în 2024”, le-a transmis primarul Emil Boc liberalilor, adăugând că Bihorul reprezintă un etalon al performanţei administraţiei din România.

A luat, apoi, cuvântul prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care a afirmat că filiala bihoreană va trimite cei mai mulţi delegaţi (180) la Congresul PNL din 25 septembrie.

„De doi ani de zile, Oradea şi Cluj au fost pentru noi modelele pe care le-am promovat, pe care ne-am căţărat şi cu ajutorul cărora am câştigat redută după redută şi loc după loc...”, a mai spus prim vicepreședintele PNL, care l-a atacat dur pe Ludovic Orban, pentru modul în care a negociat în coaliție formarea actualului Guvern.

„Aici trebuia să fie Marcel Boloș! E o rușine că nu este în Guvernul Cîțu! Dacă era ministrul Fondurilor Europene în continuare, vă asigur că eram între cele 14 state ale UE, care aveau semnat PNRR-ul, și în august deja încasam bani.”, a conchis Rareș Bogdan.

Premierul Cîțu s-a limitat să spună în discursul său că Ilie Bolojan a făcut performanță, pentru că nu s-a uitat pe termen scurt, ci și-a pus obiective pe termen lung, iar actualul președinte al partidului, Ludovic Orban, a amintit că vizitează Bihorul încă de pe vremea când PNL-ul înregistra în acest județ procente de 2% și 3%. Orban a precizat că a urmărit și sprijinit „procesul de reconstrucție și transformare a PNL Bihor într-un actor politic performant”, precum și proiecte precum: construirea Autostrăzii Transilvania, dezvoltarea Aeroportului, construirea celui mai modern spital de Boli Infecțioase etc.

„Ilie Bolojan este omul cu care ne mândrim, cartea de vizita a PNL (….) Voi fi mereu alături de dumneavoastă și de proiectele Bihorului (…) Nu vă spun acum despre Congresul din 25 septembrie, mai e până atunci. Acum vă alegeți conducerea și sunt convins că echipa care candidează va aduce partidului numai performanțe. Eu voi fi alături de dumneavoastră oricând aveți nevoie de mine”, a mai spus Ludovic Orban.

Au mai luat cuvântul foștii co-președinți ai PNL Bihor, Cornel Popa și Găvrilă Ghilea, care vor face parte și din noul Birou Politic Județean.

Rezultatul votului pentru Biroul Politic Județean al PNL Bihor a fost următorul: președinte - Ilie Bolojan - 608 voturi; prim-vicepreședinți - Florin Birta - 607 voturi, Mircea Mălan – 554; vicepreședinți - Arina Moș - 592 voturi, Călin Gal – 578, Iulian Balaj – 575, Cristian Buzlea – 570, Ioan Todoca – 521, Ioan Mărcuș - 514, Mihai Sferle – 512 și Teodor Suciu – 512; membri - Cornel Popa - 571 voturi, Marcel Dragoș - 570, George Tătar – 570, Ancuța Șchiop – 560, Ionel Avrigeanu – 544, Florica Cherecheș - 543, Adrian Petroi – 527, Găvrilă Ghilea – 521, Ionuț Lazăr – 521, Liviu Andrica – 516, Gabriel Popa – 510, Mihai Toderici – 505, Florian Ciora – 499, Dan Bodea – 498 și Dorin Boca – 496; trezorier: Patricia Popa - 587 voturi; Curtea de Onoare și Arbitraj: Laviniu Domocoș - 598 voturi; cenzor: Romeo Nica - 593 voturi.