Consiliul Județean Bihor va acorda sprijin primăriilor care doresc să introducă rețele de gaz. Anunţul a fost făcut ieri de vicepreşedintele administraţiei judeţene, Mircea Mălan.

„De foarte multe ori am primit întrebări legate de posibilitatea introducerii sau extinderii reţelelor de gaz în comunitățile noastre. Pe zi ce trece, lemnul pentru încălzire e tot mai greu de procurat şi mai scump. În plus, o comunitate care are reţea de gaz este mai atractivă pentru investitori”, a declarat vicepreşedintele Mircea Mălan, care a menţionat că, în urma întâlnirilor avute cu primarii din judeţ şi cu operatorii din domeniu, CJ Bihor a decis să se implice în procesul de introducere sau extindere a reţelelor de gaz. Implicarea se va face în baza unor parteneriate încheiate cu primăriile interesate şi vor consta în acordarea de consiliere juridică și financiară pentru cei care vor să introducă reţelele din surse proprii, respeciv în obținerea avizelor necesare, întocmirea documentațiilor, implicare în implementarea proiectului, inclusiv prin urmărirea lucrărilor, dar şi cofinanţare de aproximativ 150.000-200.000 euro pentru fiecare unitate administrativ teritorială care nu are surse de finanţare proprii.

Potrivit lui Mircea Mălan, în judeţul Bihor sunt trei categorii de comunităţi. În prima categorie sunt incluse localităţile în care există stabilit deja, plin licitaţie, un operator care are licenţă de operare. Aici, operatorul este obligat prin lege să extindă din fonduri proprii reţeaua de gaz la solicitarea oricărui client sau investiţia poate fi făcută de client pe cheltuiala sa, însă va obţine compensaţii în următorii cinci ani. A doua categorie este reprezentată de localităţile în care există concesiune, dar nu există licenţă de operare (de obicei este vorba despre sate aparţinătoare ale unor localităţi unde există licenţă de operare). Aici unităţile administrativ-teritoriale au posibilitatea să suporte contravaloarea lucrărilor de extindere, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi operatorul de gaze. A treia categorie vizează localităţile unde nu există contract de concesiune. Aici, primarii care doresc introducerea gazului vor trebui să întocmească studii de fezabilitate şi vor putea încheia acorduri de parteneriat cu CJ pentru obţinerea documentaţiei şi demararea procedurilor de licitaţie. „Sunt primari care şi-au declarat intenţia de a participa la acest proiect. Trebuie să vedem acum care au resurse financiare, care vor face demersuri concrete”, a afirmat vicepreşedintele CJ. El a precizat că pentru ca introducerea reţelelor de gaze să fie rentabilă, primarii ar trebui să atragă cât mai mulţi consumatori noncasnici - staţii de asfalt, sere, ferme pentru creşterea păsărilor sau animalelor, instalaţii pentru uscarea cerealelor etc. „De exemplu, un hectar de seră este egal cu 1.000 de consumatori casnici”, susţine Mălan.

Mai exact, Consiliul Județean Bihor va aloca un million de euro în fiecare an pentru acest obiectiv, ceea ce ar permite susținerea a 5 sau 6 primării.

Inițiativa vine în contextul în care celelalte posibilități de finanțare, fonduri europene și guvernamentale, sunt incerte. Mircea Mălan a declarat că nouă primării din județul Bihor au depus cereri de finanțare pentru introducerea gazului prin Programul Operațional Infrastructură Mare (fonduri europene). Însă în condițiile în care suma disposibilă pentru întreaga țară este de 235 de milioane de euro, iar la nivel național au fost depuse proiecte în valoare de 2,56 miliarde de euro, șansele ca toate primăriile din județul Bihor să primească finanțare europeană sunt mici. „Din judeţul Bihor, multe comunităţi au depus solicitare de finanţare. Unele vor obţine punctaj maxim, însă nu se ştie dacă vor reuşi să obţină finanţarea, având în vedere că doar două dintre proiectele depuse - cel al comunei Sânmartin şi cel al comunelor Oşorhei, Paleu şi Nojorid, însumate, ajung la 34 milioane euro”, a menţionat Mălan.

În viitor ar mai putea exista posibilitatea de finanțare a rețelelor de gaz prin Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”, care este în pregătire la nivel guvernamental.