Proiectul privind taxele şi impozitele care vor fi aplicate de municipalitatea orădeană în anul 2020 a fost aprobat, ieri, de Consiliul Local.  Astfel, pe lângă majorarea contribuţiilor la bugetul local cu 4,6%, au mai fost introduse taxe speciale, care vor fi aplicate pentru clădirile neracordate la rețeaua de gaze sau termoficare, construcțiile fără autorizație și spațiile neîngrijite din faţa caselor.

Potrivit municipalităţii, toate impozitele au fost majorate cu 4,6%, proporţional cu rata inflaţiei. În plus, au fost introduse trei taxe speciale. Prima prevede majorarea cu 50% a impozitului pentru clădirile racordabile la rețeaua de gaze naturale sau termoficare, dar care nu au încheiat un contract în acest sens. Viceprimarul Florin Birta a menţionat că această măsură, deşi cuprinsă în proiect, nu va fi aplicată decât începând din 2021.

„Chiar dacă această taxa se va aplica din anul 2021, îi rugăm pe cei aflați în acestă situație să nu stea liniştiţi, ci să demareze procedura de racordare la gaze naturale sau la termoficare. Le-am recomanda ca atunci când mai multe familii de pe o stradă sau dintr-un areal se află în această situație să facă un proiect comun, pentru că astfel costurile sunt mai mici decât dacă procedura se demarează individual”, a menţionat viceprimarul înaintea şedinţei de consiliu.

O a doua taxă specială este aplicată construcţiilor ridicate fără autorizaţie. Potrivit legii, dacă imobilele construite fără autorizaţie sunt identificate în primii trei ani se aplică o amendă în cuantum de minimum 1.000 şi maximum 10.000 lei, cu obligaţia de a intra în legalitate. Pentru a-i determina pe proprietari să grăbească procedurile de intrare în legalitate, municipalitatea a stabilit aplicarea unei majorări a impozitului cu 50% în aceste cazuri. Dacă imobilul construit ilegal este descoperit după cei trei ani, nu se mai aplică amendă, însă municipalitatea a decis să introducă o taxă pentru întocmirea procesului verbal de constatare: 5.000 lei/clădire, respectiv 2.000 lei/anexă.

„Încercăm să reducem fenomenul de construire ilegală, pentru că încă mai avem foarte multe situații de acest fel”, a afirmat Florin Birta. El a menţionat că procesul verbal este, de fapt, un serviciu pe care îl face Primăria proprietarilor: construcţia este luată astfel în evidenţă.

Cea de-a treia taxă se aplică persoanele fizice sau juridice care nu–și întrețin terenurile cuprinse între limita de proprietate și trama stradală. Din această situație sunt exceptate locuințele tip condominiu, asociațiile de proprietari, unde sunt încheiate contracte de dare în administrare a spațiilor verzi adiacente. Procedura cuprinde notificarea, stabilirea unui termen de conformare, verficarea conformării și lansarea comenzii pentru execuția lucrărilor. Taxa specială pentru întreținerea terenurilor neîngrijite este de 0,7 lei mp /intervenție, iar termenul de plată a acestei taxe este de 60 de zile.

În şedinţa Consiliului Local, aleşii UDMR şi PSD au anunţat că nu vor vota acest proiect, nemulţumiţi atât de majorarea cu 4,6% a impozitelor, cât şi de introducerea taxelor speciale. „Taxele speciale nu sunt obligatorii. Un cetăţean cinstit care construieşte cu autorizaţie nu plăteşte nimic. Un cetăţean cinstit care-şi face curăţenie în faţa casei nu plăteşte nimic. Putem face totul gratis, dar atunci nu facem administraţie, ci politică”, a afirmat Birta. Până la urmă, proiectul a fost aprobat cu voturile celor 18 consilieri liberali, PSD şi UDMR votând împotrivă.