Controale ale ITM Bihor - Amenzi de 260.000 lei
Inspectorii de muncă din cadrul serviciului sănătate şi securitate în muncă al ITM Bihor au efectuat, în perioada 9-16 iunie, controale la 39 angajatori.
Controalele au fost efectuate în cadrul Campaniei naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.
„Cu ocazia controalelor efectuate, s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare, fiind sanctionați 38 de angajatori. Pentru deficienţele constatate, a fost aplicată o amendă în cuantum de 3.500 lei, precum și 98 avertismente”, anunță, printr-un comunicat de presă, Marius Rotar, inspector șef ITM Bihor, adăugând că au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
Printre deficiențele constatate, amintim: tablouri electrice cu risc de electrocutare prin atingere directă, neîngrădirea și nesemnalizarea golurilor periculoase, lipsa supravegherii stării de sănătate prin control medical periodic, schele neconforme, neutilizare echipament individual de protecție.
„În domeniul relaţiilor de muncă, în perioada 9 iunie-16 iunie, au fost efectuate 50 controale. Au fost sanctionați opt angajatori, la care s-au depistat 16 persoane care desfășurau activitatea fără a avea încheiat contract individual de muncă. S-au aplicat opt amenzi în cuantum de 260.000 lei și un avertisment. Au fost dispuse 49 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate”, menționează Marius Rotar.
Potrivit șefului ITM Bihor, deficienţele constatate se referă la: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale cu timp partial; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul de muncă suspendat; nerespectarea prevederilor art. 119 din Legea nr. 53/2003 republicată privind obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și de sfârșit a programului de lucru; nerespectarea prevederilor art. 16 alin.4 din Legea nr. 53/2003 republicată privind obligatia de a ține la locul de muncă copia contractelor individuale de muncă; netransmiterea în Revisal a datelor aferente suspendării contractului individual de muncă pentru concediu fără salar; transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor privind încetarea contractului individual de muncă; transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor contractului individual de muncă pentru care se face dovada executării; transmitere date eronate în Revisal; nerespectarea prevederilor art. 71 din OUG nr.114/2018 privind garantarea în plată a salariului minim în construcții.
„Indicatorii prezentați sunt expresia activității Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, în demersul ei de a veghea la respectarea drepturilor și a obligațiilor prevăzute de legislația în vigoare în domeniul relațiilor de muncă”, a concluzionat șeful ITM Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.