Școala de Bani pe Roți, cel mai extins program național de educație financiară, a ajuns și în Oradea. Ieri, de la ora 11.00, în parcarea din Centrul Civic s-au adunat zeci de copii din Bihor dornici să afle prin intermediul unor jocuri interactive cum să economisească și să își gestioneze banii.

Atelierele de educație financiară prin joacă s-au desfășurat în intervalul orar 08.15-18.00, iar înscrierile au fost gratuite. Startul evenimentuui s-a dat la ora 11.00 în prezența city-managerului Dacian Palladi și a inspectorului pentru educație permanentă și activitate educativă formală și non formală, Daniela Sopota.

„Este o investiție de viitor, iar noi avem tot interesul ca responsabilitatea, atunci când este vorba despre gestionarea resurselor, să contribuie nu doar la binele de moment, cât mai ales la binele generațiilor care trec și vin”, a spus city-managerul Dacian Palladi.

Modul în care se desfășoară atelierele a fost explicat de Emilia Zegnean, trainer la Școala de Valori: „Cu ajutorul educației non-formale lucrăm cu copiii și ei învață noțiuni economice mult mai simplu. Inițial discutăm să vedem ce știu despre bani, dacă au pușculiță, dacă știu ceva despre card, dobândă etc. Și apoi trecem la partea cu jocuri unde le explicăm cheltuielile din casa unei familii normale. Așa află că cei mai mulți bani se duc pe mâncare, nu pe telefoane sau jucării. Învață să facă diferență între banii dați pe necesități și cei dați pe plăcerile noastre. Lucrurile astea îi vor ajuta să înțeleagă, când vor crește mai mari, că banii pe care îi au în buzunar nu se dau pe orice, ci trebuie gândit înainte de a-i cheltui”.

Încolonați frumos, în grupe, copiii abia așteptau să se joace și să învețe lucruri noi.

„Suntem foarte interesați de acest proiect despre care am aflat prin Inspectoratul Școlar. Am mai avut colaborare cu Banca Națională a României și aceste activități sunt foarte importante pentru educația non-formală a copiilor. În clasa mea sunt 24 de copii și vor intra în două serii pentru că nu pot intra mai mult de 15. Este o inițiativă bună și ne bucurăm că în Oradea se întâmplă astfel de lucruri”, a spus Sânziana Neșiu, profesor la Colegiul Național Iosif Vulcan.

„Școala Oltea Doamna se află în Săptămâna Școala Altfel și zilele trecute am avut parte de vizita Autorității de Supraveghere Financiară care ne-a prezentat, pe parcursul a câteva ore, detalii despre ce înseamnă educația financiară. Acum a venit momentul să aprofundăm aceste detalii”, a spus Mirela Tanc, profesoară de limba română.  

„Vrem să facem educația financiară mai accesibilă”

Școala de Bani pe Roți este primul program itinerant de educație financiară interactivă dedicat copiilor din toată țara. Atelierele se desfășoară în camionul numit FLiP, care se transformă într-un loc de joacă și sală de curs cu dotări moderne. În cadrul acestuia, grupuri de câte 15 elevi învață timp de 90 de minute, cu ajutorul trainerilor specializați și a jocurilor propuse de aceștia, cum circulă banii, care este valoarea acestora și de ce este important să economisească.

„Ne dorim să continuăm să aducem educația financiară cât mai aproape de cei mici și să formăm, cu sprijinul trainerilor noștri, viitori tineri responsabili, care să știe să își gestioneze veniturile și care pot lua decizii financiare inteligente. Cu ajutorul lui FLiP, ne propunem să facem educația financiară mai accesibilă pentru elevii din întreaga țară, oferindu-le în același timp o experiență interactivă. Ne-am oprit de această dată la Oradea și suntem nerăbdători să întâlnim cât mai mulți elevi din toată țara dornici să învețe conceptele și noțiunile financiare exclusiv prin jocuri antrenante și amuzante”, a declarat Andreea Nicoleta Deliu, coordonatoarea proiectului Școala de Bani.

Școala de bani pe Roți este un proiect realizat în parteneriat cu BCR Leasing și Fundația Vodafone România, reprezentând o componentă a programului național de educație financiară al BCR - Școala de bani, care se adresează copiilor, adolescenților și adulților. În ultimul an, peste 1000 de angajați ai băncii au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară și au oferit, până acum, unui număr de 20.000 de români workshop-uri de educație financiară, în cadrul proiectului Școala de bani – ore de educație financiară pentru adulți.