Conducerea Filarmonicii orădene a decis ieri să scoată din organigramă Corul, decizia finală urmând să fie luată de Consiliul Județean Bihor, instituție în subordinea căreia se află Filarmonica.

Ieri, de la ora 13.00, la Filarmonica de Stat Oradea, a avut loc o nouă ședință, în cadrul căreia conducerea instituției a hotărât să scoată din organigramă Corul Filarmonicii.

„Gata! Ne-au tăiat (din organigramă-n.r.)! Vai de noi!”, au fost câteva dintre reacțiile care au apărut în rândul coriștilor la aflarea veștii, mai ales că unele dintre coriste aveau venituri numai de la Filarmonică.

 „În ciuda faptului că există persoane angajate doar de câteva luni în cadrul Filarmonicii, atât în staff-ul artistic, cât şi în cel administrativ, au fost disponibilizați membrii corului care au peste 20 de ani vechime în instituţie”, ne-au transmis cu o zi înainte foștii coriști. Aceștia nu și-au dorit decât un tratament echitabil, în raport cu ceilalți angajați ai instituţiei.

Conducerea Filarmonicii şi personalul administrativ este format din 25 de persoane, în timp ce corul are doar 18,5 posturi cu normă întreagă.

„Personalul administrativ stufos și plătit cu salarii întregi este format din 25 de persoane” iar ocuparea funcțiilor de conducere administrativă trădează un „dezechilibru etnic nejustificat, partea maghiară acoperind 100%”, au sesizat coriştii redacţia Crişana printr-un document, ei propunând și o rezolvare a situației: activitatea Filarmonicii poate fi coordonată cu 14 funcții administrative și tehnice, iar economia rezultată ar fi echivalentă sau mai mare chiar decât cea rezultată prin desfiinţarea corului.

În urma celor întâmplate, cel mai probabil va fi o variantă cu proces colectiv împotriva directorilor și a Filarmonicii.

 

Istoricul corului și rezultate

În anul 1997, pornind de la nucleul oferit de Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, din inițiativa directorului Filarmonicii, Romeo Rîmbu, ia naștere Corul Filarmonicii din Oradea.

Dirijorul de atunci, Avram Geoldeș, spunea: „... Corul Filarmonicii reprezintă o verigă indispensabilă a vieții muzicale orădene. Prin el, activitatea concertistică locală se va colora esențial, oferind instituției largi posibilități de diversificare repertorială în sensul cultivării sistematice a creațiilor vocal-simfonice”.

Maestrul Avram Geoldeș s-a dedicat total creșterii și formării Corului Filarmonicii de Stat din Oradea, curând lista repertorială a ansamblului deținând peste 200 de titluri, acoperind, practic, toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc.

Pe lângă vastul repertoriu abordat, corul și-a adăugat în palmares, sub mâna dirijorului Avram Geoldeș, un CD cu „Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur” de Liviu Comes (1998) și un CD editat la Viena (1999). În 28 august 2005, dirijorul Avram Geoldeș trece în eternitate, lăsându-i pe toți cei care l-au cunoscut profund îndurerați. Corul, al cărui ctitor și formator se stinsese, își propune să continue activitatea în același spirit al creațiilor artistice de valoare.

Din toamna anului 2006, până în prezent, la cârma Corului Filarmonicii îl regăsim pe dirijorul Lászlóffy Zsolt (n. 1973). Dirijor, doctor în compoziție (Academia de Muzică din Budapesta), lector universitar la Universitatea Creștină Partium din Oradea, care va continua, cu aceeași implicare, munca dirijorală. De-a lungul anilor, Corul Filarmonicii Oradea va obține rezultate remarcabile la fiecare apariție periodică în concertele vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar și în concertele a cappella sau spectacole de operă.

În perioada 2015-2019, performanțele corului depășesc granițele României în cinci turnee internaționale. Patru turnee cu maestrul Ennio Moricone și unul cu compozitorul american James Newton Howard (compozitor la casele de producție din Hollywood). În turneele internaționale Corul Filarmonicii de Stat Oradea a evoluat în fața a 5.000 până la 15.000 de spectatori, unde, la fiecare apariție scenică, a fost menționat locul (Oradea) și țara de unde provin membrii corului.