Una dintre cele mai nobile întâlniri nu poate să fie decât aceea dintre cel trimis să dăruiască viață și cea care ne apropie cel mai mult de spiritualitate -  o întâlnire între medicină și credință.

O astfel de emoție am experimentat în duminica zilei de 23 februarie, la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, acolo unde Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, împreună cu slujitorii catedralei, a oficiat Sfânta Liturghie, avându-l ca invitat pe prof. dr. Florian Ioan Ștefan, medic primar neurochirurg, Șef Secţie Neurochirurgie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Prezența domniei sale în mijlocul nostru a fost prilejuită de „Ziua Bolnavului”, aniversată pe data de 11 februarie. Cu o voce caldă și plăcută, domnia sa ne-a împărtășit o reflecție profundă despre provocările și responsabilitățile unui medic care trebuie să decidă soarta unui om, pentru că nu e deloc ușor, mai ales atunci când știi că există mari șanse ca operația respectivă să fie un eșec. Și, totuși, până la urmă este vorba de calitatea vieții unui om, „… dar cine suntem noi să stabilim ce înseamnă calitatea vieții unui om…”, a spus distinsul profesor în discursul său.

„Chiar dacă unii, și nu puțini, ne judecă, noi avem datoria să facem tot ce ne stă în putință pentru un pacient, chiar și un an de viață câștigat înseamnă 365 de zile, 8760 de ore petrecute alături de cei dragi”, a menționat prof. dr. Florian Ioan Ștefan. Este, în fond, o filosofie de viață, pe care o învățăm din mers. Această perspectivă ne-a amintit cât de important este să avem alături oameni cu inimă mare, care, prin vocația lor, devin un sprijin pentru cei aflați în suferință.

Clipe de înălțare sufletească, de bucurie și de speranțe am trăit în această zi. O zi cu totul specială, o zi de profunde trăiri spirituale și de conștientizare a valorii fiecărui moment trăit alături de cei dragi.

Larisa Cecilia GROZE