Biharia va avea o centură care va ocoli satul prin partea de est, care să devieze traficul greu şi să decongestioneze circulaţia rutieră din localitate. Investiţia ar urma să se realizeze de către Zona Metropolitană Oradea, fie prin accesare de fonduri europene, fie din bani de la bugetele Oradiei şi comunei Biharia.

 

Centura ocolitoare va avea o lungime de 5,5 km şi va reprezenta o alternativă la DN 19 Oradea-Satu Mare. Valoarea lucrărilor este estimată la 5 milioane euro, la care se adaugă banii necesari pentru exproprierea terenurilor.

Într-o conferinţă de presă, primarii Oradiei şi Bihariei au anunţat că, prin intermediul Zonei Metropolitane Oradea, va fi construită o variantă ocolitoare a localităţii Biharia. Recent, colaborarea dintre cele două administraţii locale a fost necesară pentru relocarea nodului rutier Oradea, a spațiului de parcare și servicii publice și pentru racordurile la autostradă. „Am aprobat indicatorii pentru actualizare SF-ului drumului de legătură de la centura Oradea la A3, iar zilele trecute am predat CNAIR documentația actualizată, urmând o perioadă de verificări. Dacă toate lucrurile vor fi în bună regulă, atunci acest proiect foarte important pentru orașul Oradea și pentru întreaga Zonă Metropolitană urmează să parcurgă procedura de avizare standard: comisii tehnico-economice ale Ministerului Transporturilor/CNAIR, comisia interministerială și aprobarea indicatorilor prin Hotărâre de Guvern. În perioada următoare, după finalizarea acestor măsuri administrative, se va porni și procedura de licitație pentru contractarea lucrărilor de racordare la A3. Sper ca anul viitor, odată cu începerea lucrărilor la autostrada Transilvania, să înceapă și această lucrare pentru legătura nodului rutier Oradea, în așa fel încât să se finalizeze în paralel, și circulația în zonă să fie mult ușurată”, a menţionat primarul Oradiei, care i-a mulţumit primarului Nagy Gizella pentru sprijinul acordat acestui proiect. De asemenea, Bolojan a menţionat că procedura de expropriere pentru acest proiect, pe teritoriul comunei Biharia, a fost finalizat, suma de 250.000 lei urmând să fie virată în conturile proprietarilor terenurilor pe care va fi amenajat nodul rutier.

La rândul său, primarul Nagy Gizella a menţionat că, în timpul discuţiilor pentru mutarea traseului drumului de legătură şi a nodului rutier, care se află în vestul localităţii, a cerut sprijin pentru realizarea unei centuri ocolitoare care să treacă prin estul centrului de comună. Astfel, traficul greu şi circulaţia intensă de pe drumul naţional care străbate localitatea va fi deviat spre drumul de centură, uşurând viaţa locuitorilor comunei.

Astfel, centura ocolitoare va reprezenta o alternativă la DN 19 Oradea-Satu Mare, degrevând comuna Biharia de congestionarea traficului în interiorul localității. DN 19 reprezintă și calea de acces către viitorul nod rutier Biharia al autostrăzii Transilvania, ceea ce va genera congestii majore de trafic pe ruta actuală care traversează localitatea Biharia. La aceasta se adaugă şi traficul rezultat de pe relația DN 19E spre DN 19, din directia localiăților Sălard, Chiribiș și Marghita. Lungimea drumului de centură propus este de aproximativ 5,56 km, având punctul de intrare și ieșire a centurii în DN 19 Oradea – Satu Mare. Se va prevedea o platformă de drum de cel puțin 10 m, precum şi amenajarea unei piste de biciclete cu două sensuri de mers, cu lățimea de 3 m, scoasă în afara platformei drumului, de care va fi despărțită de șantul lateral al drumului. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că drumul, cu două benzi de circulaţie, este estimat la aproximativ 5 milioane de euro, la care se vor adăuga sumele necesare exproprierii terenurilor. „Estimăm că am putea crește valoarea cu încă 10% pentru a expropria toți proprietarii. Vom căuta o formulă de finanțare din bani europeni în cursul anului următor sau din alte finanțări, de exemplu în parteneriat cu Compania de Drumuri. În cazul în care nici una dintre aceste variante nu va fi fezabilă, am convenit cu doamna primar ca din anul 2020 cel mai târziu, cu susținere din bugetele celor două localități, deci din bugetele locale, să realizăm din surse proprii, după modelul Oradea-Sântandrei, această centură a comunei Biharia, în așa fel încât de la data începerii lucrărilor în maximum un an de zile această lucrare să fie finalizată. Prin urmare, până la sfârșitul acestui an va fi finalizat studiul de fezabilitate. Acest studiu, odată finalizat, îl vom aproba în cele două Consilii Locale, precum și în Comitetul Director al Zonei Metropolitane, unde deja avem o aprobare pentru a demara acest proiect”, a precizat primarul Ilie Bolojan.