Muzeul Ţării Crişurilor organizează în aceste zile un concurs dedicat eliberării oraşului Oradea de către Armata Română în 20 aprilie 1919. Astfel, în perioada 12-19 aprilie, orădenii sunt invitaţi pe pagina de Facebook unde vor fi postate diverse informaţii istorice, din care vor primi întrebări în cadrul concursului. 

„Muzeul Țării Crișurilor organizează un nou concurs cu premii. Ce trebuie să faci?

Urmărește postările publicate pe pagina de facebook a Muzeului, în perioada 12.04 - 19.04.2021, iar în data de 20 aprilie 2021 accesează link-ul, înregistrează-te cu datele de contact și răspunde la întrebări”, se arată în anunţul instituţiei.

„Participanții cu cele mai multe răspunsuri corecte vor primi ca premiu o vizită gratuită la Muzeu (sediul central str. Armatei Române, nr. 1A) și/sau Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, unde se poate vizita expoziția Bihorul ... „la spargerea lumii” (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919). Acest concurs se adresează tuturor celor pasionați de istorie, deoarece Istoria este cea mai frumoasă poveste”, mai arată organizatorii.
Primele informaţii, publicate în data de 12 aprilie, prezintă succint informaţii despre izbucnirea Primului Război Mondial şi deciziile Coroanei Române, de la păstrarea temporară a neutralităţii la intrarea României în război de partea Antantei, împotriva Puterilor Centrale. „Campania din 1916 s-a încheiat cu rezultate nefavorabile pentru România, o bună parte din teritoriu fiind ocupată de trupele Puterilor Centrale. Anul 1917 a adus o regrupare și reorganizare a armatei române, care a obținut impresionante izbânzi prin bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Însă criza declanșată de ieșirea Rusiei din alianță a creat o situație complexă și periculoasă. Prin semnarea păcii de la Brest-Litovsk dintre Rusia sovietică și Puterile Centrale, România rămânea complet izolată și astfel a fost nevoită să semneze pacea de la București. La 28 octombrie/10 noiembrie 1918 se decretează mobilizarea generală a armatei, România reintrând în război. Cu această ocazie, suveranul României, Ferdinand I, a adresat o „Proclamație către populația țării” și a emis un „Înalt ordin de zi” militarilor români”. Postarea citează din proclamaţia amintită.
De asemenea, orădenii sunt invitaţi să viziteze virtual expoziţia „Bihorul la spargerea lumii”, atât pentru a intra în atmosfera epocii cât şi pentru a obţine indicii care pot ajuta la câştigarea concursului.