A plecat vremea mohorâtă, soarele dă semne vizibile că, în sfârşit, a sosit primăvara, iar această minunată lună Mai este o dovadă că natura şi-a deschis porţile spre viaţă.

Fiecare coltişor al pământului deschide ochiul său magic să vadă razele de soare, să simtă căldura lui binefăcătoare, să-l răsplătească pe acest soare plăpând de primavară cu un colţişor de iarbă verde, cu un gândăcel inofensiv, care caută hrană, cu un zumzăit de albină, harnică, pornită la munca de a strânge dulceaţa florilor.

În acesta lună Mai, în prima zi, a fost celebrată marea și sfânta sărbătoare a Învierii lui Isus în Biserica Unită cu Roma, Greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului”, de către preacucernicul părinte Mihai Vătămănelu, vicar general eparhial, de către preacucernicul părinte paroh Iulian Robu și de către preacucernicii preoți franciscani OFMConv, invitați pentru a sluji împreună la Sfântul Altar. Liturghia Învierii și primirea Luminii Sfinte, purtată în procesiunea din jurul bisericii au prilejuit, tuturor, o stare de meditație pentru chinurile lui Isus, suferite pentru iertarea păcatelor noastre, și o adândă reculegere sufletească pentru o viață în credință.

Lăcașul sfânt a fost împodobit de sărbătoare, cu măiestrie, multă dăruire și pricepere, pentru a respecta, în totalitate, rigorile de credință ale cultului, iar Lumina Învierii să dăruiască și să dezvolte sentimente de iubire și spreranță.

Sărbătoarea Învierii, celebrată în lăcașul sfânt, într-o atmosferă de smerenie și meditație, a fost susținută de comoara bisericii prin crucile cu Isus răstignit, prin statuile, iconele și vitraliile în cinstea sfinților, prin frumoasele buchete și aranjamente florale, a căror gingășie și frumusețe copleșeau prin diversitatea lor coloristică.

Mai este luna cu cele mai alese și semnificative momente, pe care le dedicăm, prin rugăciunile noastre, Preasfintei Fecioare Maria - Maica lui Isus Christos, fiul Ei Preasfânt Înviat, prin marea sărbătoare a primei zi din luna Mai.

Sanctuarul Eparhial al Maicii Domnului din  Biserica Greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului”, în perioada acestei luni, o va cinsti și preamări, prin înălțătoare clipe de har, pe  Preasfânta Fecioară Maria, prin rugăciuni, adoraţii, prin rostirea devoțiunii Sfântului Rozariu, prin buchete de rugăciuni, prin serile de veghe - și rugăciune, dăruite, cu multă credință și speranță, sub îndrumarea sprituală a preacucernicului paroh Iulian Robu.

După luna dedicată Sfintei Fecioare Maria, urmează Iunie, luna Preasfintei Inimi a lui Isus. În acest fel, ne rugăm întâi Mamei Sfinte, iar apoi, Fiului Ei Preasfânt. Este minunat cum Dumnezeu a așezat aceste sfinte sărbători într-o ordine cronologică, firească, pentru a acorda semnificația de mărire, de cinste și inegalabilă prețuire a Familiei, întemeiată și desăvârșită de către Părintele Ceresc, ca leagăn sacru al vieții și ca sanctuar al iubirii.

Miorița SĂTEANU