Șoferii care refuză să primească procesele verbale întocmite de polițiștii rutieri nu vor mai primi acasă o copie a acestora, dacă agentul care a constatat contravenția și a stabilit o sancțiune, a înregistrat audio-video refuzul conducătorului auto. De asemenea, termenul în care șoferii pot plăti jumătate din amendă se socotește din momentul în care au fost opriți în trafic și sancționați, chiar dacă au refuzat primirea procesului verbal.

În contextul intrării în vigoare a OUG nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranței, polițiștii rutieri bihoreni desfășoară activităţi de informare a conducătorilor de vehicule cu privire la noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare şi sancționare a contravenției.

Potrivit IPJ Bihor, procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deşi prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc.

Prin urmare, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al acestuia. Pentru a obține o copie, demersurile vor fi întreprinse de către contravenient, care va trebui să solicite ulterior emiterea acesteia unității din care face parte agentul constatator. De menționat este că posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ începe odată cu comunicarea procesului-verbal, inclusiv atunci când procedura de comunicare s-a realizat prin înregistrarea audio-video de către polițist a refuzului primirii procesului-verbal, cu un mijloc tehnic din dotare. Totodată, potrivit IPJ Bihor, pentru contravențiile ce implică suspendarea exercitării dreptului de a conduce, polițistul rutier nu are posibilitatea de a stabili avertisment ca sancțiune contravențională principală, pentru faptele menționate fiind obligatorie sancțiunea cu amendă.