Sancționat de Inspectoratul Școlar pentru că a cerut 10 mii de euro de la părinți pentru a organiza un after-party de absolvire, Daniel Negrean a devenit exemplu de „așa nu” la nivelul Ministerului Educației. Ligia Deca a mai spus că, pentru cele petrecute, conducerea Colegiului Economic „Partenie Cosma” este sub monitorizare.

Pedepsit de Inspectorat cu o sancțiune blândă, tăierea a 10% din salariu timp de 6 luni, Daniel Negrean a fost „luat în brațe” și de ministrul Educației Ligia Deca, care l-a apărat în fața presei spunând că „a greșit” și că „este important ca ceilalți să învețe din cele întâmplate”. Culmea este că Daniel Nergrean nu crede că a greșit. Drept dovată, a contestat sancțiunile primite din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

„Din verificările corpului de control, corelate cu acțiunile pe care Inspectoratul Școlar Județean Bihor deja le-a întreprins pe acel caz am înțeles că efectele acelei acțiuni au fost remediate, banii au fost returnați, nu a existat o condiționare a participării la ceremonia de încheiere a ciclului. Însă, ca ministru al Educației, orice activitate care ține de procesul educațional, de învățământul obligatoriu, inclusiv absolvirea, nu trebuie să fie condiționată de fonduri suplimentare din partea familiei. Mi se pare absolut firesc, dacă elevul are dreptul la educație să aibă dreptul și la finalizarea unui ciclu educațional fără să greveze în plus familia. Știu că au fost luate măsuri de Inspectorat. Corpul de Control al Ministerului Educației, împreună cu direcția juridică, mi-a explicat că nu putem sancționa de două ori, nu puteam să venim pentru aceeași faptă cu sancțiuni suplimentare. Știu că se află conducerea unității de învățământ în proces de monitorizare și cred că este o lecție pe care alte unități de învățământ o pot trage (sic), că nu putem să condiționăm ceremonia de absolvire de posibilitățile financiare ale familiei. Cred că acest lucru s-a înțeles prin măsurile luate”, a spus ministrul Educației care, la întrebarea jurnaliștilor, anume dacă un asemenea director trebuie să mai rămână în funcție, a răspuns: „eu cred că greșeli vor exista întotdeauna, important este cum învățăm din ele. Este un principiu pe care noi îl aplicăm și în educație, atunci când greșesc elevii. Important este să îți accepți greșeala, să îți accepți sancțiunea și să înveți, data viitoare să nu se mai întâmple”.

Lecția pe care directorii, părinții și elevii o vor trage, în mod cert, din măsurile luate în cazul directorului Daniel Negrean este aceea că dacă ai o funcție importantă în autoritatea locală (cum ar fi cea de consilier) și dacă ești în partidul în care trebuie, poți să faci orice în sistemul de învățământ fără a fi tras la răspundere.