Începând din această lună, intră în vigoare noile reguli şi tarife pentru colectarea deşeurilor în municipiul Oradea. Dacă orădenii care locuiesc la case vor plăti în funcţie de cât aruncă, cei de la blocuri beneficiază de o perioadă de tranziţie, în care vor plăti, lunar, un tarif fix de 17,87 lei/persoană. În cazul asociaţiilor care nu semnează contractele cu RER, tariful va fi de 20 lei/persoană/lună.

Primarul Florin Birta a anunţat că municipalitatea nu mai prelungeşte perioada de mobilizare acordată firmei RER Vest, câştigătoare a licitaţiei privind colectarea selectivă a deşeurilor menajere în Oradea. Astfel, de azi, 1 aprilie, intră în vigoare noile reguli şi tarife pentru colectarea separată a deșeurilor, respectiv noul sistem de colectare și tarifare, orădenii urmând să plătească pentru deşeuri în funcţie de cantitate. În acest moment, la case, din 20.400 de contracte au fost semnate deja 17.500. În ceea ce privește situația la blocuri, doar 19 asociații de proprietari din 877 au semnat noile contracte de salubritate.

„În ultima lună am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari. La momentul actual, în Oradea colectarea se realizează pe două fracții: umedă și uscată, tariful actual fiind lei/persoană/lună. De asemenea, în curțile blocurilor au fost amenajate incinte metalice cu acces controlat, dar există mai multe asociații de proprietari arondate la aceleași incinte. Totodată, la unele asociații, containerele existente în incinte nu sunt corelate cu numărul de locatari. Orădenii trebuie să știe că sistemul de colectare pe fracții este prin lege obligatoriu, prin urmare, trebuie să ajungem la blocuri la colectarea pe patru fracții”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit OUG 74/2018, începând cu data de 1 ianuarie 2021, trebuia introdusă colectarea separată a deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, aplicate tarife distincte pentru activitățile desfășurate de operatorii de salubrizare, implementat instrumentul „plătești cât arunci” bazat pe cel puțin unul dintre elementele: volum, frecvență de colectare, greutate sau saci de colectare personalizați și colectarea separată a deșeurilor biodegradabile. Primarul Oradiei a menţionat că operatorul de salubritate şi municipalitatea vor face demersuri pentru asigurarea colectării deşeurilor în patru fracţii - reciclabile, bio, sticlă, rezidual. Astfel, fiecare asociaţie va avea propria incintă metalică (punct de colectare). Incintele vor fi dotate cu pubele și containere dimensionate la numărul de locatari din asociație şi vor fi montate camere de supraveghere la fiecare incintă. De asemenea, se doreşte modificarea comportamentului tuturor locatarilor în vederea reducerii volumelor de deșeuri prin strivirea PET-urilor și a dozelor, plierea cutiilor de carton și facturare pe baza volumului real colectat, diferențiat pe cele patru fracții. Pentru implementarea acestor măsuri, s-a luat decizia aplicării unei perioade de tranziţie de 9 luni (până la finalul anului 2021).

Florin Birta a menţionat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții RER, aceștia propun pentru următoarele 9 luni următoarele variante de plată: asociațiile care au semnat deja contractul vor plăti pe principiul „plătești cât arunci”, iar celelalte vor avea un tarif de 17,87 lei/persoană/lună, cu condiţia semnării unui act adiţional la contractul de salubrizare. În cazul asociaţiilor care refuză, în continuare, să semneze contractele se va aplica un tarif de 20 lei/persoană/lună, prevăzut în regulamentul de salubrizare al municipiului Oradea. Municipalitatea orădeană precizează că tariful de 17,87 lei/pers/lună, inclusiv TVA corespunde unui volum mediu de 90 litri de deşeu rezidual/persoană/lună, 30 litri biodegradabil/persoană/lună, 140 litri reciclabil/persoană/lună.